fbpx

    Dietetyczne obiady – 5 smacznych i szybkich propozycji

    dietetyczny obiad
    1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

    Nie masz pomysłu na dietetyczny obiad? Zobacz 5 szybkich przepisów!

    Dietetyczne obiady – sprawdzone przez pacjentów!

    Wśród moich propozycji znajdziesz danie wege, z kurczakiem, z czerwonym mięsem, z rybą i lekką, obiadową zupę. Przepisy są smaczne, proste i szybkie! Smacznego!

    Danie wegetariańskie

    Kasza gryczana z kalafiorem, granatem i pestkami dyni (na 2 porcje)

    Składniki:

    • 100 g kaszy gryczanej białej (1 torebka),
    • 200 g kalafiora (świeży lub poza sezonem mrożony),
    • 1/2 cebuli czerwonej,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 1 średnia marchewka,
    • 2 garści szpinaku baby,
    • 1 łyżka sosu sojowego,
    • kurkuma, mielona kolendra, słodka (lub wędzona) papryka w proszku,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • 4 łyżki ziaren granatu,
    • 2 łyżeczki pestek dyni.

    Przygotowanie:

    1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
    2. Na dużą patelnię lub do garnka wlej 2 łyżki oliwy, zeszklij pokrojoną w pióra czerwoną cebulę.
    3. Dodaj obrany i posiekany czosnek, a po chwili obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Smaż mieszając przez ok. 2 minuty.
    4. Dodaj kaszę gryczaną, wlej odrobinę wody, sos sojowy i zagotuj.
    5. Dopraw kurkumą, kolendrą, pieprzem, papryką i w razie potrzeby solą.
    6. Dodaj mrożone/świeże różyczki kalafiora, wymieszaj, przykryj.
    7. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
    8. Na koniec dodaj szpinak i cały czas mieszając smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
    9. Danie posyp ziarenkami granatu i pestkami dyni. Podawaj ciepłe.

    Dietetyczny obiad z kurczakiem

    Taco razowe z ananasem i kurczakiem (na 2 porcje)

    Składniki:

    • 2 tortille razowe,
    • 1 mała cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 3-4 plastry ananasa (świeży lub z puszki, ale przepłukany pod bieżącą wodą z nadmiaru cukru),
    • 200 g grillowanej lub pieczonej z dowolnymi ziołami piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki,
    • 2 pomidory,
    • papryka słodka w proszku,
    • posiekana natka pietruszki lub kolendra,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • sok z limonki (lub cytryny),
    • ½ papryczki chilli (opcjonalnie).

    Przygotowanie:

    1. Ananasa pokrój w słupki.
    2. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
    3. Dodaj kurczaka, paprykę w proszku, chilli, smaż przez 2-3 minuty.
    4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
    5. Podgrzej tortillę w mikrofalówce lub na suchej patelni, na każdą tortillę nakładaj mieszankę z patelni.
    6. Na wierzchu ułóż pomidora, ananasa i posiekaną natkę/kolendrę.
    7. Skrop sokiem z limonki, złóż.

    Dieta odchudzająca całoroczna I edycja - banner 2

    Przepis z rybą

    Łosoś z limonką i awokado (na 2 porcje)

    Składniki:

    • 200 g filetu z łososia,
    • 1 mała cebula,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • ½ średniego awokado,
    • posiekana natka pietruszki,
    • mieszanka sałat,
    • garść kiełków brokuła.
    • Marynata: sok z ½ limonki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka sosu sojowego, ostra papryka w proszku.

    Przygotowanie:

    1. Wymieszaj składniki marynaty, obtocz łososia, odstaw na minimum 15 minut.
    2. Łososia i awokado pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
    3. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę z łososiem.
    4. Na talerz wyłóż mieszankę sałat i łososia. Na wierzchu ułóż awokado i kiełki, posyp posiekaną natką pietruszki.
    5. Podawaj z 2-3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej.

    Łosoś pieczony - propozycja na dietetyczny obiad

    Zdjęcie: Caroline Attwood/Unsplash

    Dietetyczny obiad z czerwonym mięsem

    Polędwiczki wieprzowe z nerkowcami i makaronem gryczanym (na 2 porcje)

    Składniki:

    • 200 g mięsa z polędwiczki wieprzowej,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • posiekany szczypiorek,
    • 1 mała marchewka (około 50 g),
    • 3 grzybki mun,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego,
    • sól, pieprz, chilli i imbir w proszku,
    • 2 łyżki nerkowców,
    • 100 g suchego makaronu gryczanego.

    Przygotowanie:

    1. Czosnek obierz i posiekaj. W słoiczku wymieszaj , imbir, sos sojowy i posiekany czosnek.
    2. Mięso pokrój w małą kostkę, obtocz w marynacie i odstaw na minimum na 1 godzinę.
    3. Marchew obierz, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
    4. Na patelni rozgrzej oliwę/olej, wrzuć wieprzowinę (razem z marynatą) i marchew, obsmaż przez 3 minuty.
    5. Dodaj nerkowce i pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany szczypiorek. Smaż ok 5 minut.
    6. W trakcie smażenia ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
    7. Ugotowany i odsączony makaron dodaj do zawartości patelni i wymieszaj.

    Zupa warzywna

    Sycąca zupa pomarańczowo-czerwona z fetą i ziarnami (na 4 porcje)

    Składniki:

    • 1 litr bulionu warzywnego,
    • 1 duży batat obrany i pokrojony w kostkę (ok 350-400 g),
    • 400 g buraków obranych i pokrojonych w kostkę,
    • 1 średnia cebula,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • posiekana, świeża bazylia,
    • sól, pieprz, curry,
    • 4 łyżki sera feta w kostce,
    • 4 łyżeczki pestek słonecznika,
    • 4 łyżeczki pestek dyni.

    Przygotowanie:

    1. Bataty i buraki obierz i pokrój w kostkę (tak jak kroi się ziemniaki na zupę).
    2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, dodaj bataty i buraka.
    3. Wlej wywar i gotuj przez około 30 minut.
    4. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, curry.
    5. Podawaj z posiekaną bazylią. Na każdą porcję dodaj łyżkę sera feta oraz po łyżeczce pestek dyni i słonecznika.

    Odchudzasz się? Zobacz także:

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska
    4 komentarze
    • Angela
      Odpowiedz

      Witam,'
      mam duże zastrzeżenia do diet proponowanych przez dietetyków. Chociażby dlatego, że w jednym posiłku potrafią połączyć białko zwierzęce – ser, mięso, jajka i do tego orzechy. Po co? Czy nikt z Was nie rozumie, że taka obfitość w jednym posiłku to stanowczo za dużo? Dania powinny składać się z maksymalnie 5 produktów dla lepszej strawności, żaden z dietetyków z którymi miałam do czynienia nie stosuje zasady nie łączenia w jednym posiłku skoncentrowanego białka i węglowodanów – przecież strawienie skrobi i białka wymagają innych soków trawiennych – dla ludzi schorowanych i otyłych strawność posiłku liczy się przede wszystkim.
      A wy dietetycy lubicie przepisy na bogato – 4 razy dziennie białko zwierzęce (!!!), olej rzepakowy (!!!) – czy nie słyszała Pani, że smażymy tylko na oleju kokosowym i oliwie?
      Ja tam w kolejnych przepisach widzę same błędy. Może i ludzie chudną, ale na dłuższą metę takie jedzenie smażone i na bogato przyczynia się do chorób degeneracyjnych. A przecież dietą można leczyć lepiej niż chemicznymi lekarstwami. Pozdrawiam

      • Barbara Dąbrowska-Górska
        Odpowiedz

        Do trawienie białek i węglowodanów potrzebne są inne enzymy trawienne – to prawda, ale mogą być one wydzielane jednocześnie. Nie ma powodu, by oddzielać węglowodany od białek, tym bardziej, że znaczna część produktów spożywczych ma charakter węglowodanowo-białkowy np. warzywa strączkowe. Olej rzepakowy rafinowany ma podobną temperaturę dymienia do oliwy z oliwek, również dominują w nim kwasy tłuszczowej jednonienasycone, dlatego nadaje się do smażenia.

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.