Nie masz pomysłu na dietetyczny obiad? Zobacz 5 szybkich przepisów!
Dietetyczne obiady – sprawdzone przez pacjentów!
Wśród moich propozycji znajdziesz danie wege, z kurczakiem, z czerwonym mięsem, z rybą i lekką, obiadową zupę. Przepisy są smaczne, proste i szybkie! Smacznego!
Danie wegetariańskie
Kasza gryczana z kalafiorem, granatem i pestkami dyni (na 2 porcje)
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej białej (1 torebka),
- 200 g kalafiora (świeży lub poza sezonem mrożony),
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 średnia marchewka,
- 2 garści szpinaku baby,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- kurkuma, mielona kolendra, słodka (lub wędzona) papryka w proszku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki ziaren granatu,
- 2 łyżeczki pestek dyni.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Na dużą patelnię lub do garnka wlej 2 łyżki oliwy, zeszklij pokrojoną w pióra czerwoną cebulę.
- Dodaj obrany i posiekany czosnek, a po chwili obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Smaż mieszając przez ok. 2 minuty.
- Dodaj kaszę gryczaną, wlej odrobinę wody, sos sojowy i zagotuj.
- Dopraw kurkumą, kolendrą, pieprzem, papryką i w razie potrzeby solą.
- Dodaj mrożone/świeże różyczki kalafiora, wymieszaj, przykryj.
- Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Na koniec dodaj szpinak i cały czas mieszając smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Danie posyp ziarenkami granatu i pestkami dyni. Podawaj ciepłe.
Dietetyczny obiad z kurczakiem
Taco razowe z ananasem i kurczakiem (na 2 porcje)
Składniki:
- 2 tortille razowe,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3-4 plastry ananasa (świeży lub z puszki, ale przepłukany pod bieżącą wodą z nadmiaru cukru),
- 200 g grillowanej lub pieczonej z dowolnymi ziołami piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki,
- 2 pomidory,
- papryka słodka w proszku,
- posiekana natka pietruszki lub kolendra,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z limonki (lub cytryny),
- ½ papryczki chilli (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Ananasa pokrój w słupki.
- Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj kurczaka, paprykę w proszku, chilli, smaż przez 2-3 minuty.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Podgrzej tortillę w mikrofalówce lub na suchej patelni, na każdą tortillę nakładaj mieszankę z patelni.
- Na wierzchu ułóż pomidora, ananasa i posiekaną natkę/kolendrę.
- Skrop sokiem z limonki, złóż.
Przepis z rybą
Łosoś z limonką i awokado (na 2 porcje)
Składniki:
- 200 g filetu z łososia,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ średniego awokado,
- posiekana natka pietruszki,
- mieszanka sałat,
- garść kiełków brokuła.
- Marynata: sok z ½ limonki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczka sosu sojowego, ostra papryka w proszku.
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki marynaty, obtocz łososia, odstaw na minimum 15 minut.
- Łososia i awokado pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
- Na łyżce oliwy podsmaż cebulę z łososiem.
- Na talerz wyłóż mieszankę sałat i łososia. Na wierzchu ułóż awokado i kiełki, posyp posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z 2-3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej.
Zdjęcie: Caroline Attwood/Unsplash
Dietetyczny obiad z czerwonym mięsem
Polędwiczki wieprzowe z nerkowcami i makaronem gryczanym (na 2 porcje)
Składniki:
- 200 g mięsa z polędwiczki wieprzowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- posiekany szczypiorek,
- 1 mała marchewka (około 50 g),
- 3 grzybki mun,
- 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, chilli i imbir w proszku,
- 2 łyżki nerkowców,
- 100 g suchego makaronu gryczanego.
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i posiekaj. W słoiczku wymieszaj , imbir, sos sojowy i posiekany czosnek.
- Mięso pokrój w małą kostkę, obtocz w marynacie i odstaw na minimum na 1 godzinę.
- Marchew obierz, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę/olej, wrzuć wieprzowinę (razem z marynatą) i marchew, obsmaż przez 3 minuty.
- Dodaj nerkowce i pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany szczypiorek. Smaż ok 5 minut.
- W trakcie smażenia ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
- Ugotowany i odsączony makaron dodaj do zawartości patelni i wymieszaj.
Zupa warzywna
Sycąca zupa pomarańczowo-czerwona z fetą i ziarnami (na 4 porcje)
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 duży batat obrany i pokrojony w kostkę (ok 350-400 g),
- 400 g buraków obranych i pokrojonych w kostkę,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- posiekana, świeża bazylia,
- sól, pieprz, curry,
- 4 łyżki sera feta w kostce,
- 4 łyżeczki pestek słonecznika,
- 4 łyżeczki pestek dyni.
Przygotowanie:
- Bataty i buraki obierz i pokrój w kostkę (tak jak kroi się ziemniaki na zupę).
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, dodaj bataty i buraka.
- Wlej wywar i gotuj przez około 30 minut.
- Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą, pieprzem, curry.
- Podawaj z posiekaną bazylią. Na każdą porcję dodaj łyżkę sera feta oraz po łyżeczce pestek dyni i słonecznika.
Odchudzasz się? Zobacz także:
Angela
Witam,'
mam duże zastrzeżenia do diet proponowanych przez dietetyków. Chociażby dlatego, że w jednym posiłku potrafią połączyć białko zwierzęce – ser, mięso, jajka i do tego orzechy. Po co? Czy nikt z Was nie rozumie, że taka obfitość w jednym posiłku to stanowczo za dużo? Dania powinny składać się z maksymalnie 5 produktów dla lepszej strawności, żaden z dietetyków z którymi miałam do czynienia nie stosuje zasady nie łączenia w jednym posiłku skoncentrowanego białka i węglowodanów – przecież strawienie skrobi i białka wymagają innych soków trawiennych – dla ludzi schorowanych i otyłych strawność posiłku liczy się przede wszystkim.
A wy dietetycy lubicie przepisy na bogato – 4 razy dziennie białko zwierzęce (!!!), olej rzepakowy (!!!) – czy nie słyszała Pani, że smażymy tylko na oleju kokosowym i oliwie?
Ja tam w kolejnych przepisach widzę same błędy. Może i ludzie chudną, ale na dłuższą metę takie jedzenie smażone i na bogato przyczynia się do chorób degeneracyjnych. A przecież dietą można leczyć lepiej niż chemicznymi lekarstwami. Pozdrawiam