Gołąbki z młodej kapusty i kaszy gryczanej z dodatkiem orzechów włoskich

    Gołąbki z młodej kapusty
    1000 547 Barbara Dąbrowska-Górska

    Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze w wykonaniu niż te z normalnej kapusty. Liście są bardziej zwięzłe i nie pękają, łatwiej jest zawijać gołąbki. Spróbujesz?

    Wypróbuj mój przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Farsz jest nietypowy, bo przygotowałam go z mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich.

    Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym

    Składniki:

    • 1 główka młodej kapusty
    • 500 g mielonego mięsa drobiowego dobrej jakości (najlepiej samemu zmielić)
    • 1 torebka kaszy gryczanej (100 g suchej)
    • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (3 łyżki)
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • sól
    • pieprz
    • bulion warzywny
    • suszony i świeży koperek
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 500 ml passaty pomidorowej
    • 1 puszka krojonych pomidorów

    Gołąbki z kaszą gryczaną

    Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

    1. Z kapusty oderwij wierzchnie, brzydkie liście, a następnie wytnij ze środka głąb.
    2. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie sparz w niej kapustę przez około 5-7 minut. Wyjmuj kapustę, ostudź.
    3. Oderwij po kolei, powoli, dokładnie liście. Kilka liści odłóż na bok – wyłożysz nimi garnek, w którym będą się gotowały gołąbki, po to, aby się nie przypaliły.
    4. Z każdego liścia odetnij zgrubienia (ta centralna żyłka) na tylnej stronie liścia.
    5. Ugotuj kaszę gryczaną, ciut dłużej niż zazwyczaj, żeby ładnie się lepiła.
    6. Do dużej miski wrzuć przestudzoną kaszę gryczaną, mięso, posiekaną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, orzechy włoskie, sól, pieprz i oregano.
    7. Dodaj jajka i wyrabiaj ręką na gładką masę. Nałóż farsz na liście kapusty i ściśle zawiń.
    8. Na dno garnka ułóż 2-3 liście kapusty, na liściach kładź gołąbki. Zalej je passatą pomidorową i pomidorami z puszki, ew. dodaj jeszcze ciut bulionu warzywnego. Płynu musi być tyle, żeby przykryć całe gołąbki.
    9. Gołąbki zakryj głębokim talerzem, aby zapobiec ich wypływaniu i umożliwić równomierne gotowanie. Gotuje je na wolnym ogniu przez 1,5 godziny dolewając od czasu do czasu odrobinę bulionu.
    10. Na 15 minut przed końcem gotowania do gołąbków dodaj garść posiekanego koperku.
    11. Sos pomidorowy po wyjęciu gołąbków można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej.

    Zobacz inne przepisy dietetyka:

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.