Tortilla z kurczakiem/indykiem, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 1 rok temu
Tortilla z kurczakiem (wrap), świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym
1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

Tortilla z kurczakiem/indykiem to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na odpoczynek od kanapek. Spróbujcie tej jogurtowej, łagodnej w smaku wersji lunchowej. Przygotujecie ją w 15 minut!

Ta wersja tortilli z kurczakiem/ indykiem(niektórzy mówią na to także wrap) to typowo jesienno/zimowa wersja. Jednak w zależności od dostępności produktów sezonowych możecie śmiało zmieniać warzywa na inne np. dodawać świeżego ogórka, rzodkiewkę, szparagi itd.

Przepis na tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pszenne/kukurydziane placki tortilla (najlepiej w wersji pełnoziarnistej)
  • 200 g mięsa z piersi indyka, może być też kurczak (200 g to przeważnie 1 połówka piersi z kurczaka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny/limonki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki wędzonej
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 2 małe ogórki kiszone

Sos:

Jak zrobić tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym?

  1. Przygotowuj marynatę z oliwy z oliwek  i soku z cytryny/limonki.
  2. Pierś z indyka/kurczaka oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką, marynuj przez 2-3 godziny lub przez całą noc.
  3. Mięso z piersi indyka/kurczaka ułóż na patelni grillowej i grilluj na złoto, po 5-6 minut na każdą stronę. Możesz także usmażyć indyka/kurczaka na zwykłe patelni nieprzywierającej.
  4. Pomidora pokrój w ósemki, ogórka w kostkę. Szpinak umyj i osusz papierowym ręcznikiem, poszatkuj.
  5. Przygotuj sos: do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprz – wymieszaj dokładnie.
  6. Gotową pierś indyka/kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
  7. Placki tortilla podgrzej na suchej patelni lub w mikrofalówce.
  8. Tortille posmaruj sosem jogurtowym, wyłóż szpinak, indyka, ogórki i pomidory.
  9. Zawiń tortillę i przekrój na pół lub na mniejsze kawałki, tak, aby wygodnie było zabrać je do pracy/szkoły i jeść prosto z lunchboxu.

Tortilla (wrap) z piersią indyka/kurczaka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym

Zobacz także:

Jak przygotować zdrowy, sycący koktajl/smoothie? [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
Dietetyczna kolacja – 5 zbilansowanych propozycji [PRZEPISY]
10 trików ułatwiających gotowanie na diecie – z praktyki dietetyka

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.