Tortilla z kurczakiem/indykiem, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym [PRZEPIS]

    Tortilla z kurczakiem (wrap), świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym
    1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

    Tortilla z kurczakiem/indykiem to dla mnie jeden z najlepszych sposobów na odpoczynek od kanapek. Spróbujcie tej jogurtowej, łagodnej w smaku wersji lunchowej. Przygotujecie ją w 15 minut!

    Ta wersja tortilli z kurczakiem/ indykiem(niektórzy mówią na to także wrap) to typowo jesienno/zimowa wersja. Jednak w zależności od dostępności produktów sezonowych możecie śmiało zmieniać warzywa na inne np. dodawać świeżego ogórka, rzodkiewkę, szparagi itd.

    Przepis na tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym

    Składniki (na 2 porcje):

    • 2 pszenne/kukurydziane placki tortilla (najlepiej w wersji pełnoziarnistej)
    • 200 g mięsa z piersi indyka, może być też kurczak (200 g to przeważnie 1 połówka piersi z kurczaka)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny/limonki
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 łyżeczki łagodnej papryki wędzonej
    • garść świeżych liści szpinaku
    • 1 duży pomidor
    • 2 małe ogórki kiszone

    Sos:

    Jak zrobić tortillę z kurczaka/indyka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym?

    1. Przygotowuj marynatę z oliwy z oliwek  i soku z cytryny/limonki.
    2. Pierś z indyka/kurczaka oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką, marynuj przez 2-3 godziny lub przez całą noc.
    3. Mięso z piersi indyka/kurczaka ułóż na patelni grillowej i grilluj na złoto, po 5-6 minut na każdą stronę. Możesz także usmażyć indyka/kurczaka na zwykłe patelni nieprzywierającej.
    4. Pomidora pokrój w ósemki, ogórka w kostkę. Szpinak umyj i osusz papierowym ręcznikiem, poszatkuj.
    5. Przygotuj sos: do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprz – wymieszaj dokładnie.
    6. Gotową pierś indyka/kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
    7. Placki tortilla podgrzej na suchej patelni lub w mikrofalówce.
    8. Tortille posmaruj sosem jogurtowym, wyłóż szpinak, indyka, ogórki i pomidory.
    9. Zawiń tortillę i przekrój na pół lub na mniejsze kawałki, tak, aby wygodnie było zabrać je do pracy/szkoły i jeść prosto z lunchboxu.

    Tortilla (wrap) z piersią indyka/kurczaka, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym

    Zobacz także:

    Jak przygotować zdrowy, sycący koktajl/smoothie? [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
    Dietetyczna kolacja – 5 zbilansowanych propozycji [PRZEPISY]
    10 trików ułatwiających gotowanie na diecie – z praktyki dietetyka

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.