Tortilla z kurczakiem i pomidorami w stylu meksykańskim [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 2 lata temu
Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym w lunchboxie.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Ten przepis inspirowany jest kuchnią meksykańską. Tortille zapieczone w sosie pomidorowym nabierają delikatności i smaku. Spróbuj tych pysznych enchilad (tortilli) z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Przepis na enchiladę z indykiem i sosem pomidorowym

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 g dobrej jakości mielonego mięsa z piersi kurczaka (kupuję pierś i mielę sama)
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 6 dużych kukurydzianych tortilli
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 małe op. jgortu greckiego
  • 4 łyżki startego żółtego sera np. Gouda, najlepiej jednak Cheddar
  • 1 świeży pomidor
  • natka pietruszki

Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym w lunchboxie.

Jak zrobić enchiladę  z indykiem i sosem pomidorowym?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj kminek, chili i oregano. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
  2. Wrzuć mięso z kurczaka, podsmaż na złoto. Pod koniec smażenia wlej 200 ml passaty i odparowuj, aż zawartość patelni zgęstnieje.
  3. Na koniec wrzuć odsączoną czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać jednorodną masę.
  4. Pozostałą część passaty wymieszaj dokładnie na zimno z ¾ małego opakowania jogurtu greckiego.
  5. Resztę jogurtu odłóż do podania.
  6. W tortillę zawiń nadzienie z i układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
  7. Zalej mieszanką passaty ze jogurtem i posyp startym żółtym serem.
  8. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
  9. Podawaj z odrobiną pozostałego jogurtu greckiego, pokrojonym w kostkę świeżym pomidorem i natką pietruszki.

Smacznego!

Może spróbujesz także przygotować to:

Pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chili
Dietetyczne śniadania – 5 szybkich propozycji [PRZEPISY]
Cytrynowy makaron z tuńczykiem i rukolą

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.