Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

    Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym w lunchboxie.
    1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

    Ten przepis inspirowany jest kuchnią meksykańską. Tortille zapieczone w sosie pomidorowym nabierają delikatności i smaku. Spróbuj tych pysznych enchilad z indykiem i sosem pomidorowym!

    Przepis na enchiladę z indykiem i sosem pomidorowym

    Składniki (na 6 porcji):

    • 500 g dobrej jakości mielonego mięsa z piersi indyka (kupuję pierś i mielę sama)
    • 1 średnia cebula
    • 2 małe ząbki czosnku
    • ½ łyżeczki kminku
    • ½ łyżeczki chilli
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 6 dużych kukurydzianych tortilli
    • 400 ml passaty pomidorowej
    • 1 małe op. jgortu greckiego
    • 4 łyżki startego żółtego sera np. Gouda, najlepiej jednak Cheddar
    • 1 świeży pomidor
    • natka pietruszki

    Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym w lunchboxie.

    Jak zrobić enchiladę  z indykiem i sosem pomidorowym?

    1. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj kminek, chilli i oregano. Smaż jeszcze 1-2 minuty.
    2. Wrzuć mięso z indyka, podsmaż na złoto. Pod koniec smażenia wlej 200 ml passaty i odparowuj, aż zawartość patelni zgęstnieje.
    3. Na koniec wrzuć odsączoną czerwoną fasolę i rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać jednorodną masę.
    4. Pozostałą część passaty wymieszaj dokładnie na zimno z ¾ małego opakowania jogurtu greckiego.
    5. Resztę jogurtu odłóż do podania.
    6. W tortillę zawiń nadzienie z i układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym.
    7. Zalej mieszanką passaty ze jogurtem i posyp startym żółtym serem.
    8. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
    9. Podawaj z odrobiną pozostałego jogurtu greckiego, pokrojonym w kostkę świeżym pomidorem i natką pietruszki.

    Smacznego!

    Może spróbujesz także przygotować to:

    Pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chili
    Dietetyczne śniadania – 5 szybkich propozycji [PRZEPISY]
    Cytrynowy makaron z tuńczykiem i rukolą

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.