fbpx

    Komosa ryżowa z borowikami, chorizo i szpinakiem [PRZEPIS]

    Komosa ryżowa z warzywami
    1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

    Czy znacie komosę ryżową? Jeśli nie to pora to zmienić! Spróbujcie tego dania, a quinoa (inna nazwa komosy) na stałe zagości w waszej kuchni!

    Komosa ryżowa właściwości i kalorie

    Komosa ryżowa ma niepowtarzalne właściwości. Jest bogata w białko (27 g na 100 g) i bezglutenowa. To świetne urozmaicenie dodatków do obiadu. 100 g suchej komosy dostarcza około 330 kcal, a ziarenka chłoną wodę zwiększając objętość 2-3 krotnie.  W razie problemów z dostępnością możecie swobodnie zamienić ją na ryż lub kaszę gryczaną.

    Przepis na komosę ryżową z borowikami, chorizo i szpinakiem (na 3 porcje):

    Składniki:

    • 1 szklanka suchej komosy ryżowej,
    • 2 szklanki bulionu warzywnego,
    • 1 mała cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 300 g mrożonych lub świeżych pokrojonych borowików,
    • 40 g chorizo, w wersji wegańskiej użyj 70 g wędzonego tofu
    • 3 garście szpinaku baby,
    • łyżeczka suszonego tymianku,
    • sól,
    • pieprz,
    • odrobina oliwy z oliwek,
    • odrobina octu balsamicznego

    Jak zrobić komosę ryżową z borowikami, chorizo i szpinakiem?

    1. Udało Ci się dostać świeże grzyby? Umyj je i pokrój na mniejsze kawałki.
    2. Chorizo pokrój na plasterki, a te jeszcze na pół.
    3. Posiekaj cebulę i czosnek.
    4. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć chorizo i chwilę podsmażaj, aż z kiełbasa stanie się chrupka a tłuszcz wytopi się. Wyjmij chorizo i odłóż obok.
    5. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, a następnie wrzuć grzyby – trzymaj na małym ogniu około 3 minut.
    6. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
    7. Do składników na patelni wsyp komosę, zamieszaj, aby smaki się połączyły, całość zalej bulionem i duś na średnim ogniu, aż quinoa wchłonie cały płyn i z białej stanie się przeźroczysta (około 15 minut).
    8. Na koniec dodaj szpinak, poczekaj aż zwiędnie, wrzuć chorizo, zamieszaj i gotowe!
    9. Przed podaniem skropiłam danie octem balsamicznym.

    Wypróbuj inne przepisy dietetyka:

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.