fbpx

    Quesadilla z kurczakiem i papryką

    Ostatnia aktualizacja 9 miesięcy temu
    Quesadilla z kurczakiem
    1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

    Quesadilla z kurczakiem to szybkie i proste danie inspirowane kuchnią meksykańską. Samo przygotowanie trwa nie więcej niż 15 minut (poza marynowaniem kurczaka). Nie masz pomysłu na szybki obiad czy lunch do pracy? Przygotuj quesadillę z kurczakiem i papryką. Zobacz przepis!

    Jak zrobić quesadilla z kurczakiem?

    Jedyne, co musisz wcześniej zaplanować to marynowanie kurczaka w jogurcie z dodatkiem przypraw. Dzięki temu mięso robi się kruche i soczyste. Postaraj się poszukać w sklepie pełnoziarnistych tortilli, dzięki czemu dania będzie miało więcej błonnika.

    Składniki (4 porcje):

    Marynata jogurtowa

    • 1/2 op. gęstego jogurtu greckiego,
    • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
    • sól,
    • pieprz.

    Pozostałe składniki

    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 4 pełnoziarniste tortille,
    • 1 połówka piersi z kurczaka (pierś składa się 2 części, do przepisu bierzemy jedną),
    • 1 średnia czerwona papryka,
    • posiekana natka pietruszki,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, ementaler.

    Zobacz także: Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

    Quesadilla przepis

    Przygotowanie:

    1. Dzień wcześniej przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
    2. Kurczaka oczyść z błon i pokrój w dość małą kostkę, włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj.
    3. Marynuj kurczaka w jogurcie z przyprawami minimum 3 godziny, najlepiej całą noc, w lodówce.
    4. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w słupki.
    5. Rozgrzej patelnię z oliwą, podsmaż kurczaka z marynaty jogurtowej na złoto.
    6. Rozgrzej drugą patelnię, tym razem bez dodatku tłuszczu. Tortillę posmaruj koncentratem, posyp żółtym serem, dorzuć kurczaka, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przykryć drugą tortillą.
    7. Na rozgrzaną, suchą patelnię (to ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana) wrzucić queasadillę, smaż dwie minuty z jednej strony.
    8. Ręką przerzuć quesadillę na drugą stronę i podsmaż przez dwie minuty. Pokrój na trójkąty.

    Spróbuj także innych przepisów dietetyka:

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.