Quesadilla z kurczakiem i papryką

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Quesadilla z kurczakiem
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Quesadilla z kurczakiem to szybkie i proste danie inspirowane kuchnią meksykańską. Samo przygotowanie trwa nie więcej niż 15 minut (poza marynowaniem kurczaka). Nie masz pomysłu na szybki obiad czy lunch do pracy? Przygotuj quesadillę z kurczakiem i papryką. Zobacz przepis!

Jak zrobić quesadilla z kurczakiem?

Jedyne, co musisz wcześniej zaplanować to marynowanie kurczaka w jogurcie z dodatkiem przypraw. Dzięki temu mięso robi się kruche i soczyste. Postaraj się poszukać w sklepie pełnoziarnistych tortilli, dzięki czemu dania będzie miało więcej błonnika.

Składniki (4 porcje):

Marynata jogurtowa

  • 1/2 op. gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Pozostałe składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 pełnoziarniste tortille,
  • 1 połówka piersi z kurczaka (pierś składa się 2 części, do przepisu bierzemy jedną),
  • 1 średnia czerwona papryka,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, ementaler.

Zobacz także: Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Quesadilla przepis

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
  2. Kurczaka oczyść z błon i pokrój w dość małą kostkę, włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj.
  3. Marynuj kurczaka w jogurcie z przyprawami minimum 3 godziny, najlepiej całą noc, w lodówce.
  4. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w słupki.
  5. Rozgrzej patelnię z oliwą, podsmaż kurczaka z marynaty jogurtowej na złoto.
  6. Rozgrzej drugą patelnię, tym razem bez dodatku tłuszczu. Tortillę posmaruj koncentratem, posyp żółtym serem, dorzuć kurczaka, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przykryć drugą tortillą.
  7. Na rozgrzaną, suchą patelnię (to ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana) wrzucić queasadillę, smaż dwie minuty z jednej strony.
  8. Ręką przerzuć quesadillę na drugą stronę i podsmaż przez dwie minuty. Pokrój na trójkąty.

Spróbuj także innych przepisów dietetyka:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.