fbpx

    Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem [PRZEPIS]

    Ostatnia aktualizacja 2 miesiące temu
    Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem w pojemniku na wynos.
    1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

    Zupa kalafiorowa z czarnym sezamem i dodatkiem garam masala to idealny sposób na rozgrzewający posiłek jesienią. Zobacz przepis!

    Zupa kalafiorowa z egzotycznym akcentem

    Składniki:

    • 1 średni kalafior
    • 1 duża marchewka
    • 1 pietruszka
    • 3 średnie ziemniaki
    • 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    • 1 mała cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • łyżka oleju rzepakowego
    • 2 łyżeczki garam masala
    • czarny sezam do posypania

    Koktajle odchudzające – 5 prostych przepisów

    Przygotowanie:

    1. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
    2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
    3. Dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę.
    4. Całość podsmażać chwilę, warzywa posypać curry.
    5. Warzywa przełożyć do lekko wrzącego bulionu – gotować około 20 minut do miękkości.
    6. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
    7. Podawać posypane prażonym czarnym sezamem (może być zwykły).

    Metamorfoza zupy banner poziomy

    Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.