Kurczak z sosem porzeczkowym [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 6 lat temu
Kurczak z sosem porzeczkowym posypany orzeszkami pini, ułożony na sałacie. Kurczak w pojemniku typu lunchbox.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Kurczak z sosem porzeczkowym to hit wśród propozycji na letni obiad! Porzeczki, lekko kwaśne, świetnie łączą się z czerwonym winem. Do tego podsmażona pierś z kurczaka i młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Eksplozja smaków! Zobacz, jak przygotować kurczaka z sosem porzeczkowym.

Przepis na kurczaka z sosem porzeczkowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 średnia podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek suszony
  • łyżka oliwy z oliwek

Sos porzeczkowy:

  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czarnych porzeczek
  • pieprz

Dodatki:

  • łyżka orzeszków piniowych
  • mieszanka sałat
  • 4 ugotowane ziemniaki (mogą być młode)
  • świeży koperek

Jak zrobić kurczaka w sosie porzeczkowym?

  1. Porzeczki umyj, oddziel od gałązek.
  2. Do niewielkiego rondelka wlej wino, postaw na małym ogniu, wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku, gotuj aż odparuje połowa wina.
  3. Następnie wlej bulion, dodaj porzeczki i dalej gotuj na małym ogniu.
  4. Obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
  5. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i kostek, lekko spłaszcz pięścią (tak jak byś używała/uzywał tłuczka).
  6. Oprósz pierś po obu stronach solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, podziel na 4 części.
  7. Pierś z kurczaka usmaż na łyżce oliwy z oliwek.
  8. Kiedy bulion w połowie odparuje zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos.
  9. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty odparuj go jeszcze mocniej, na koniec dodaj świeżo mielony czarny pieprz.
  10. Na koniec na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe.
  11. Na talerzu lub lunchboxie ułóż garść mieszanki sałat, obok ziemniaki posypane świeżym koperkiem.
  12. Na sałacie połóż kawałki kurczaka. Kurczaka polej sosem porzeczkowym i posyp orzeszkami piniowymi.

Zobacz także:

Jak przyprawiać bez soli? 8 trików [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
Pasta z bobu z orzechami włoskimi
Dietetyczne obiady – 5 smacznych propozycji 

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.