Kurczak z sosem porzeczkowym to hit wśród propozycji na letni obiad! Porzeczki, lekko kwaśne, świetnie łączą się z czerwonym winem. Do tego podsmażona pierś z kurczaka i młode ziemniaki ze świeżym koperkiem. Eksplozja smaków! Zobacz, jak przygotować kurczaka z sosem porzeczkowym.
Przepis na kurczaka z sosem porzeczkowym
Składniki (na 4 porcje):
- 1 średnia podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- tymianek suszony
- łyżka oliwy z oliwek
Sos porzeczkowy:
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czarnych porzeczek
- pieprz
Dodatki:
- łyżka orzeszków piniowych
- mieszanka sałat
- 4 ugotowane ziemniaki (mogą być młode)
- świeży koperek
Jak zrobić kurczaka w sosie porzeczkowym?
- Porzeczki umyj, oddziel od gałązek.
- Do niewielkiego rondelka wlej wino, postaw na małym ogniu, wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku, gotuj aż odparuje połowa wina.
- Następnie wlej bulion, dodaj porzeczki i dalej gotuj na małym ogniu.
- Obierz i ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i kostek, lekko spłaszcz pięścią (tak jak byś używała/uzywał tłuczka).
- Oprósz pierś po obu stronach solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, podziel na 4 części.
- Pierś z kurczaka usmaż na łyżce oliwy z oliwek.
- Kiedy bulion w połowie odparuje zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos.
- Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty odparuj go jeszcze mocniej, na koniec dodaj świeżo mielony czarny pieprz.
- Na koniec na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe.
- Na talerzu lub lunchboxie ułóż garść mieszanki sałat, obok ziemniaki posypane świeżym koperkiem.
- Na sałacie połóż kawałki kurczaka. Kurczaka polej sosem porzeczkowym i posyp orzeszkami piniowymi.
Zobacz także:
Zostaw komentarz