Dietoterapia, czyli wspomaganie leczenia dietą, a przede wszystkim zdrowienia powinna być stałym elementem w terapii każdej choroby. Odpowiednio dobrana dieta dodaj sił fizycznych i psychicznych oraz ułatwia przejście przez trudny czas. Leczenie dietą jest szczególnie skuteczne w przypadku tzw. chorób dietozależnych, które występuję coraz częściej. Należą do nich między innymi nadciśnienie, cukrzyca typu 2, czy zespół jelita wrażliwego.

Na skróty:

Lekarka trzymająca filcowe serce w ręku. Dietoterapia.

Czym jest dietoterapia?

Dietoterapia, jak sama nazwa wskazuje, to leczenie dietą. Odpowiednio skomponowane jadłospisy wpływają na poprawę parametrów zdrowotnych i przyspieszają czas powrotu do zdrowia. Dietoterapię najczęściej stosuje się w połączeniu z farmakoterapią, ale bywa, że zmiana sposobu żywienia to jedyna, skuteczna metoda leczenia. Tak dzieje się np. w przypadku celiakii, gdzie konieczne jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Czasem modyfikacja diety jest pierwszą próbą terapii, zanim włączone zostaną leki, to tzw. „leczenie pierwszej szansy” np. u młodych ludzi z nadciśnieniem.

Dietoterapia najczęściej polega na:

  • ograniczeniu kilku kluczowych dla leczenia składników,
  • uzupełnieniu składników niedoborowych,
  • zmianie proporcji makroskładników, tak, by odpowiedzieć na bieżące potrzeby organizmu,
  • wprowadzeniu specjalnego sposobu żywienia (np. dieta FODMAP w leczeniu zespołu jelita wrażliwego).

Sprawdź moje oceny na portalu znanylekarz.pl!

Kiedy warto stosować dietoterapię?

Rozwój medycyny konwencjonalnej sprawia, że żyjemy coraz dłużej, ale pytanie jakie się rodzi brzmi: jakiej jakości będzie to życie?  Odpowiedni sposób żywienia poprawia jakość życia, opóźnia wystąpienie chorób, a dieta lecznicza przyspiesza powrót do zdrowia, gdy choroba zacznie się rozwijać.

Choć zmiana żywienia wciąż nie jest doceniania, jako element terapeutyczny to jednak znaczenie diety jest ogromne. Odpowiednio zbilansowany jadłospis pomaga w każdej chorobie. Każda osoba, która była przeziębiona, wie, że potrzeby żywieniowe organizmu są wtedy zupełnie inne.

Co można osiągnąć za pomocą dietoterapii? Złagodzenie lub wycofanie objawów choroby, normalizację wyników badań laboratoryjnych, czy zwiększenie sił witalnych (istotne szczególnie we wspomaganiu żywieniowym leczenia choroby nowotworowej).

Dietoterapia pomaga (między innymi) w następujących przypadkach:

  • cukrzyca typu I i cukrzyca typu II (w tym insulinooporność),
  • niedoczynności tarczycy, chorobie Hashimoto,
  • chorobach układu krążenia (w tym nadciśnienie i podwyższone stężenie cholesterolu- tzw. hiperlipidemia),
  • zespole jelita wrażliwego,
  • chorobie Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego,
  • chorobach wątroby, zapaleniu woreczka żółciowego, kamicy żółciowej,
  • niewydolności nerek, kamicy nerkowej,
  • dnie moczanowej,
  • zapaleniu trzustki,
  • chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • refluksie żołądkowo-przełykowym i dwunastniczo-żołądkowym,
  • alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • niedokrwistości,
  • celiakii,
  • osteoporozie,
  • poprawie jakości życia w trakcie intensywnej terapii nowotworu.

Chcesz schudnąć? Dowiedz się więcej o odchudzaniu ze mną

Jakie badania wykonać przed rozpoczęciem diety leczniczej?

Nie ma stałego zestawu badań, jaki należałoby wykonać przed wizytą u dietetyka lub rozpoczęciem diety online. W większości przypadków w czasie pierwszego spotkania i wywiadu żywieniowego pojawia się potrzeba wykonania dodatkowych badań laboratoryjnych, dlatego nie ma potrzeby przeprowadzania ich przed wizytą. Końcowe zalecenia po wizycie obejmują także listę badań do wykonania. Na wizytę zabierz ze sobą archiwalne wyniki badań, historię choroby oraz spis przyjmowanych leków. Najczęściej w pracy z dietetykiem potrzebne są:

Podstawowe badania:

  • morfologia krwi z rozmazem,
  • CRP,
  • glukoza na czczo,
  • lipidogram,
  • TSH, ft3 i ft4,
  • ALT, ASPT, GGTP,

Badania dodatkowe:

  • insulina na czczo,
  • homocysteina,
  • anty TPO i anty TG,
  • elektrolity (sód, potas, chlorki),
  • witamina 25 (OH)D,
  • wapń całkowity,
  • magnez,
  • kwas moczowy,
  • kreatynina,
  • bilirubina,
  • hemoglobina glikowana (HbA1c),
  • obciążenie glukozą (75 g 0 1 2 3),
  • insulina po obciążeniu glukozą (75 g 0 1 2 3),
  • ferrytyna,
  • witamina B12,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • kortyzol,
  • prolaktyna,
  • hormony płciowe żeńskie,
  • testosteron,
  • helicobacter pylori IgG,
  • testy alergiczne IgE zależne,
  • IgE całkowite,
  • badanie kału ogólne,
  • badania kału pod kątem pasożytów,
  • badanie ogólne moczu,
  • badanie mikrobioty (z kału).
Pobranie krwi

Zdjęcie: Pranidchakan Boonrom/Pexels

Etapy pracy z dietetykiem

Zobacz, jak wygląda współpraca ze mną! By opracować dietę leczniczą możemy spotykać się na wizytach w Warszawie lub współpracować online.

Wizyty osobiste

  1. Pierwsza wizyta
    • zwyczaje żywieniowe,
    • wywiad zdrowotny,
    • styl życia,
    • analiza składu ciała,
    • ustalenie celu i czasu trwania współpracy.
  2. Przygotowanie i wysłanie jadłospisu.
  3. Stały kontakt z dietetykiem.
  4. Wizyty kontrolne z analizą składu ciała i przygotowanie kolejnych jadłospisów.
  5. Wyjście z diety.
  6. Stabilizacja wyników, wizyty kontrolne i kontakt po zakończeniu kuracji.

Dieta online

  1. Pierwszy kontakt z dietetykiem.
  2. Uzupełnienie formularzy niezbędnych do poprowadzenia diety online.
  3. Przygotowanie i wysłanie jadłospisu.
  4. Stały kontakt mailowy z dietetykiem.
  5. Przygotowanie kolejnych jadłospisów.
  6. Stabilizacja wyników i kontakt po zakończeniu kuracji.

Ważne informacje: