Kopytka z mąki pełnoziarnistej z sosem grzybowym – prosty przepis

Ostatnia aktualizacja 2 lata temu
Kopytka z sosem
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Połączenie szybkiej kuchni z niezwykle silnymi aromatami grzybów i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Polska klasyka – kopytka z sosem w wersji lekko włoskiej. Moja, wolna interpretacja z użyciem mąki pełnoziarnistej.

Jak zrobić kopytka z sosem?

Zobacz, jak krok po kroku wykonać kopytka z mąki pełnoziarnistej, a potem przygotuj sos grzybowy z dodatkiem suszonych pomidorów.

Kopytka z mąki pełnoziarnistej

Nie bój się ziemniaków! Ziemniaki wcale nie są kaloryczne, gdy nie zalejesz ich tłuszczem lub śmietaną. Uwielbiam ziemniaki w formie kopytek, bo świetnie łączą się z różnymi smakami.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 jajko (najlepiej z hodowli ekologicznej)
  • 120 g mąki pełnoziarnistej pszennej – ¾ szklanki
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • pieprz świeżo-mielony – ½ łyżeczki
  • łyżeczka suszonej szałwii

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj, zmiel je w maszynce.
  2. Wymieszaj z mąką, jajkiem i parmezanem, przypraw.
  3. Wyrób ciasto, posypując je w razie potrzeby mąką.
  4. Uformuj wałeczki, tnij je skośnie na małe kopytka.
  5. Kopytka gotuj we wrzącej wodzie 3-5 minut, do wypłynięcia.
Kopytka z sosem grzybowym

Sos grzybowy z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 8 suszonych pomidorków pokrojonych w paseczki
  • solidna garść suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka płynu z moczenia grzybów
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • posiekana natka pietruszki
  • odrobina masła klarowanego

Zobacz także: Tortilla z kurczakiem/indykiem, świeżym szpinakiem i sosem jogurtowym

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut (jeśli będziecie pamiętać możecie namoczyć grzyby na noc, ale 10 minut we wrzątku też wystarczy).
  2. Cebulę posiekaj.
  3. Po 10 minutach wyjmij grzyby, pokrój na małe kawałki, podsmaż na rozgrzanym maśle razem z cebulką.
  4. Dodaj płyn z moczenia grzybów i gotuj około 10 minut aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje.
  5. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj mąkę w celu zagęszczenia.
  6. Na koniec dorzuć suszone pomidory.
  7. Sosem polej kopytka (można też na chwilę wrzucić kopytka do sosu, jeszcze na patelni).
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

Smacznego!

Spróbuj także innych przepisów dietetyka:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.