Komosa ryżowa z truskawkami to jeden z moich ulubionych „deserów”. Tzw. komosanka to świetna propozycja na śniadanie, ale też lunch w pracy.
Komosa ryżowa na śniadanie – dlaczego nie?
Składniki:
- 5-6 łyżek suchej komosy ryżowej (quinoa) – około 1/2 szklanki
- 200 g truskawek (1 czubata szklanka)
- 1 średni banan
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Komosę ryżową ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka, a jej ziarna zrobią się lekko przezroczyste i puszyste (około 20 minut).Komosę gotuj z wodą w stosunku co najmniej 1:2 dolewając w razie potrzeby więcej wody – komosa ma całkowicie wchłonąć wodę. Komosę można ugotować dzień wcześniej.
- Banana obierz ze skórki i pokrój w półplasterki, truskawki umyj i pokrój z ćwiartki.
- Połowę truskawek rozgnieć widelcem, drugą połowę pozostaw w ćwiartkach.
- Ugotowaną komosę wymieszaj z miodem i cynamonem, dodaj rozgniecione truskawki, wymieszaj.
- Udekoruj bananami i pozostałymi truskawkami. Całość posyp orzechami włoskimi. Super na lunch do pracy!
Spróbuj także:
- Pasta z bobu z orzechami włoskimi [PRZEPIS]
- Komosa ryżowa z suszonymi grzybami, cukinią i ciecierzycą [PRZEPIS]
- Sałatka owocowa z amarantusem [PRZEPIS]
Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę lub zamów dietę online!
Zostaw komentarz