Pasta z bobu z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 2 lata temu
Pasta z bobu w małym pojemniki. Obok kromki chleba posmarowane pastą z bobu z plasterkami sera parmezan.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Czasem kanapka to najprostsze wyjście na lunch do pracy. Zadbajcie jednak, aby kanapki nie były banalne, jak te z wędliną i żółtym serem. Przed wami błyskawiczna, ciekawa pasta z bobu z orzechami włoskimi, z dodatkiem mięty i limonki, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.

Pasta z bobu – moja ulubiona

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego bobu
  • 3 pełne garście orzechów włoskich
  • mały pęczek listków mięty
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sprawdź pyszne: Placki z cukinii z parmezanem i pestkami dyni

Do podania:

  • chleb razowy ze słonecznikiem
  • parmezan

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, odstaw do ostygnięcia.
  2. Do malaksera wrzuć orzechy, miętę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek.
  3. Dodaj sól i pieprz oraz obrany z łupinek bób.
  4. Całość zmiksuj na pół-gładką masę, powinny być wyczuwalne małe grudki orzechów.
  5. Podawaj na razowym chlebie z parmezanem.

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.