Pasta z bobu z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

    Pasta z bobu w małym pojemniki. Obok kromki chleba posmarowane pastą z bobu z plasterkami sera parmezan.
    1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

    Czasem kanapka to najprostsze wyjście na lunch do pracy. Zadbajcie jednak, aby kanapki nie były banalne, jak te z wędliną i żółtym serem. Przed wami błyskawiczna, ciekawa pasta z bobu z orzechami włoskimi, z dodatkiem mięty i limonki, idealna do pieczywa pełnoziarnistego.

    Pasta z bobu – moja ulubiona

    Składniki:

    • 450 g świeżego lub mrożonego bobu
    • 3 pełne garście orzechów włoskich
    • mały pęczek listków mięty
    • sok z 1 limonki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz

    Sprawdź pyszne: Placki z cukinii z parmezanem i pestkami dyni

    Do podania:

    • chleb razowy ze słonecznikiem
    • parmezan

    Przygotowanie:

    1. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, odstaw do ostygnięcia.
    2. Do malaksera wrzuć orzechy, miętę, czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek.
    3. Dodaj sól i pieprz oraz obrany z łupinek bób.
    4. Całość zmiksuj na pół-gładką masę, powinny być wyczuwalne małe grudki orzechów.
    5. Podawaj na razowym chlebie z parmezanem.

    Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

     

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.