Masz dość tłustych, mięsnych pasztetów? W te święta wielkanocne przygotuj pasztet wegetariański. Postaw na stole i ciiii…pozwól, by rodzina się zachwyciła!
Przygotowałam dla was przepis na pasztet z soczewicą i komosą ryżową, który jest super smaczny, sycący i pełen białka.. Taki pasztet może zjeść także osoba na diecie bezglutenowej. Po raz pierwszy zrobiłam go dla znajomej z celiakią. Od tamtej pory jest hitem, rodzinnego, wielkanocnego śniadania! Spróbujesz?
Przepis na pasztet wegetariański z soczewicą i komosą ryżową
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej,
- 1 średnia marchewka,
- 1/2 średniej cukinii,
- 1 średnia cebula,
- 3 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych pistacji (u mnie pistacje),
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub domowego przecieru,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- 6 łyżek oleju rzepakowego i jeszcze 1 do podsmażenia cebulki.
Jak zrobić pasztet wegetariański z soczewicą i komosą ryżową?
- W oddzielnych garnkach ugotuj do miękkości soczewicę i komosę ryżową.
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce, cukinię umyj i również zetrzyj na tarce. Cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę.
- Dodaj soczewicę, komosę ryżową, marchewkę, cukinię i resztę oleju. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
- Całość zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj orzeszki piniowe/pistacje.
- Formę keksówkę posmaruj lekko olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Nałóż masę pasztetową.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.
Wypróbuj inne przepisy dietetyka:
Marysia
Dzięki za fajny przepis ja ostatnio zrobiłam „smalec” z białej fasoli, jabłek i cebuli.