Pesto z rukoli to ciekawa odmiana od zwykłego zielonego pesto na bazie bazylii. Ma ciekawy, orzechowy posmak. Spróbujcie koniecznie spaghetti z pesto z rukoli z szynką parmeńską!
Genialne pesto z rukoli!
Składniki:
Pesto z rukoli (na 1 średni słoiczek)
- 70 g rukoli – 3 solidne garście
- 50 g sera grana padano
- sok z 1/2 limonki
- 150 ml łagodnej oliwy z oliwek lub 75 ml oliwy z oliwek o wyraźnym smaku i 75 ml oleju rzepakowego
- 90 g nerkowców (3 garście)
- 1 ząbek czosnku
- sól gruboziarnista
- pieprz
30 przekąsek do 50 kcal :: miksuj i łącz [PDF]
Dodatkowo:
- 1 plasterek szynki parmeńskiej
- 100 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
Przygotowanie:
- Przygotuj pesto – najlepiej dzień wcześniej. Ser zetrzyj na drobnej tarce, zmiksuj wszystkie składniki przypraw solą i pieprzem, dodaj sok z limonki (mi bardziej odpowiada sok z limonki, ale równie dobrze może być cytryna).
- Ugotuj makaron według wskazówek producenta.
- Na suchej patelni podsmaż plasterek szynki parmeńskiej, aby zrobił się uroczo chrupki.
- Makaron wymieszaj dokładnie z 2 łyżeczkami pesto, na wierzch ułóż połamaną szynkę parmeńską.
Zostaw komentarz