Warzywa z piekarnika z rozmarynem i solą gruboziarnistą [PRZEPIS]

Ostatnia aktualizacja 5 miesięcy temu
Pieczone warzywa - ziemniaki, marchew i buraki w lunchboxie. Obok sos jgurtowy.
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Pieczone warzywa to najprostsze co możecie zrobić, jeśli chcecie zabrać ze sobą zdrowy i pyszny lunch. Samo przygotowanie to zaledwie 10 minut, co prawda pieką się długo, ale warto poczekać…:-).

Pieczone warzywa, które polubi każdy!

Składniki:

  • 3 małe ziemniaki
  • 2 podłużne, czerwone buraki
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe lub 1 duża cebulka
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz

Spróbuj też: Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą i tahini

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać warzywa rozkładając je równomiernie, aby upiekły się równo.
  3. Między warzywami ułożyć 2 całe, obrane ząbki czosnku i przekrojoną na pół cebulkę.
  4. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać obficie rozmarynem oraz solą i pieprzem do smaku.
  5. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku nastawionym na termoobieg.
  6. Podawać z dipem z jogurtu greckiego z dodatkiem mielonej, słodkiej papryki.

Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.