fbpx

    Przepisy na tempeh – proste, szybkie i sprawdzone

    Ostatnia aktualizacja 5 miesięcy temu
    Tempeh przepisy
    1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

    Tempeh to świetny zamiennik mięsa, który powstaje z fermentowanych nasion ugotowanej soi. To produkt łatwy w przygotowaniu i ciekawy w smaku. Jednak jeśli masz problem, by kupić tempeh to możesz śmiało zamienić go na tofu, bez straty dla smaku dań. Poznaj moje ulubione przepisy na dania z tempeh!

    Na skróty:

    Nie bój się, tempeh to łatwy w obsłudze produkt. Pamiętaj jednak, że przed jego przygotowaniem dobrze jest go marynować choć przez 15 minut. Niektórzy narzekają, że tempeh jest bez smaku. Mięso też jest bez smaku, gdy go nie przyprawisz i nie zamarynujesz! Dlatego pamiętaj marynaty, przyprawy i zioła mają moc. To co, zabieramy się do gotowania najlepszych przepisów z tempeh!

    Nie wiesz, co to tempeh? Przeczytaj: Tempeh – co to jest? Wartość odżywcza, jak jeść + przepis

    Makaron z tempeh i szpinakiem (2 porcje)

    Składniki:

    • 140 g pełnoziarnistego makaronu wstążki,
    • 100 g tempehu wędzonego,
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka sosu harrisa,
    • 1 cm świeżego imbiru (opcjonalnie),
    • ząbek czosnku,
    • 2 garści liści szpinaku,
    • 2-3 pieczarki,
    • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

    Przygotowanie:

    1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
    2. Tempeh pokrój w kostkę i włóż do marynaty z sosu sojowego, harrisy, posiekanego imbiru i czosnku.
    3. Odstaw do lodówki na minimum 15 minut, najlepiej na godzinę.
    4. Na patelni rozgrzej olej/oliwę, podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki, dorzuć tempeh razem z marynatą.
    5. Połącz z makaronem.
    6. Wrzuć szpinak i poczekaj aż zwiędnie.
    7. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

    Klopsiki wegańskie z suszonymi pomidorami (2 porcje)

    Składniki:

    • 200 g tempeh,
    • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
    • 6 odsączonych z oleju połówek suszonych pomidorów,
    • sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, posiekana natka pietruszki,
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

    Przygotowanie:

    1. Siemię lniane wymieszaj z 3-4 łyżkami wody i zostaw, aż zrobi się gęste i powstanie „glut”.
    2. Tempeh zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    3. Do tempeh dodaj siemię, przyprawy, pokrojone drobno suszone pomidory i posiekaną natkę.
    4. Z powstałej masy formuł okrągłe klopsiki, smaż na rozgrzanej oliwie na złoto.

    Przeczytaj także: Czym zastąpić mięso? Porównanie roślinnych zamienników mięsa [INFOGRAFIKA]

    Tortilla z tempeh i warzywami (2 porcje) – mój ulubiony przepis na tempeh

    Składniki:

    • 2 placki typu tortilla pełnoziarniste,
    • tempeh (150 g),
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
    • 2 garści liści rukoli,
    • ½ czerwonej papryki,
    • 1 duży pomidor lub 2 małe,
    • ¼ zielonego ogórka,
    • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
    • szczypta cynamonu, szczypta chili, ½ łyżeczki kminu mielonego, 2 łyżki sosu sojowego,
    • 4 łyżki jogurtu naturalnego zwykłego/kokosowego lub sojowego,
    • ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego, sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Tempeh pokrój w kostkę i przypraw papryką, chili, cynamonem i kminem, zalej sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.
    2. Po tym czasie tempeh podsmaż na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania złotego koloru.
    3. Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w słupki, pomidora w ćwiartki.
    4. Jogurt wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, dopraw solą i pieprzem.
    5. Tortillę podgrzej na suchej patelni i posmaruj sosem jogurtowym.
    6. Wyłóż rukolę, warzywa i tempeh, zawiń.
    Zdjęcie: freepik.com

    Przepis na tempeh z kaszą i brokułami (2 porcje)

    Składniki:

    • 100 g tempeh wędzonego,
    • 150 g brokuła (w sezonie świeży, poza sezonem mrożony),
    • 2 ząbki czosnku,
    • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca,
    • sól, pieprz, łagodna wędzona papryka,
    • 70 g suchej kaszy gryczanej,
    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
    • dowolne kiełki.

    Przygotowanie:

    1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
    2. Brokuły ugotuj w lekko osolonej wodzie.
    3. Tempeh pokrój w kostkę oprósz wędzoną papryką, solą i pieprzem.
    4. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż posiekany czosnek, dodaj tempeh i podsmażaj 3-4 minuty.
    5. Dorzuć brokuły i kaszę – podsmażaj razem przez kolejne 3-4 minuty.
    6. Dopraw do smaku.
    7. Podawaj z garścią dowolnych kiełków i posiekanymi orzechami nerkowca.

    Przeczytaj także: Witamina B12 – źródła, niedobór i suplementacja. Kompletny przewodnik

    Pieczarki nadziewane aromatycznym tempeh (2 porcje)

    Składniki:

    • 6 średnich pieczarek,
    • 100 g tempeh,
    • 4 suszone pomidory odsączone z oliwy,
    • mielona słodka papryka, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek,
    • posiekany szczypiorek,
    • ½ małej cebuli.

    Przygotowanie:

    1. Umyj pieczarki, odetnij nóżki od kapeluszy.
    2. Tempeh pokrój w drobną kostkę, szczypiorek i suszone pomidory posiekaj.
    3. Wymieszaj z miseczce tempeh, szczypiorek, paprykę, sól, pieprz.
    4. Farszem napełnij kapelusze pieczarek.
    5. Pieczarki posmaruj oliwą za pomocą pędzelka.
    6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

    Zdjęcie okładkowe: Ron Lach/Pexels

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.