fbpx

    Czym zastąpić mięso? Porównanie roślinnych zamienników mięsa [INFOGRAFIKA]

    Ostatnia aktualizacja 9 miesięcy temu
    czym zastąpić mięso
    1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

    Nie jestem weganką, ale lubię eksperymentować w kuchni. Odczuwam też potrzebę ograniczenia mięsa ze względu na ekologię. Wielu moich podopiecznych jest na dietach bezmięsnych i to także dla nich próbuję różnych zamienników mięsa. W wyniku tych testów powstała infografika z porównaniem różnych zamienników mięsa – od tofu, przez strączki, po najpopularniejsze produkty rynkowe. Nie wiesz, czym zastąpić mięso? Zobacz infografikę!

    Czym zastąpić mięso?

    W moim porównaniu znalazły się 3 produkty sojowe:

    • tofu, które powstaje w wyniku koagulacji napoju, „mleka” sojowego,
    • tempeh, fermentowany produkt z gotowanych nasion soi,
    • suche nasiona soi.

    Poza tym znajdziecie w nim fasolę, jako drugiego przedstawiciela suchych strączków i seitan – pszenny zamiennik mięsa. Dla niektórych zaskoczeniem będzie chlebowiec (jackfruit), owoc, który w formie niedojrzałej, ale ugotowanej, świetnie zastępuje mięso z kurczaka. Można z niego zrobić genialny szarpany jackfruit ala szarpana wieprzowina.

    W zestawieniu umieściłam także dwa popularne, rynkowe zamienniki mięsa – burgera Dobrej Kalorii (cena ok. 9 zł/170 g) oraz burgera Beyond Meat (cena ok. 30 zł/227 g).

    Burger Dobrej Kalorii bazuje na kiełkach i białku z pszenicy, zaś burger Beyond Meat powstał z udziałem białka grochu.

    Na infografice przy każdej wartości odżywczej, na końcu, zobaczycie także wartości dla polędwicy wołowej, tak, żeby można było zamienniki porównać z rzeczywistym mięsem.

    Zainteresuje Cię także: Pełnowartościowa dieta wegańska – to nie jest trudne!

    Które wartości brać pod uwagę?

    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, na pytanie – który zamiennik mięsa jest najlepszy? To zależy, co się bierze pod uwagę. Ważne są indywidualne potrzeby.

    • Jeśli chcesz, żeby zamiennik był jak najbliżej wartości odżywczej czerwonego mięsa, to wtedy stawiaj na tofu lub tempeh.
    • Jeśli zależy Ci na niskiej kaloryczności to wybieraj tofu lub chlebowca.
    • Najwyższą zawartością białka, a pamiętaj, że mięso to przede wszystkim białko, szczycą się suche nasiona soi, seitan oraz burger Dobra Kaloria.
    • Dla osób z nietolerancją glutenu najlepsze będą: tofu, tempeh oraz burger Beyond Meat.
    • Dla tych, którzy mają alergię na soję dobrym wyborem będzie seitan, burger Dobra Kaloria i burger Beyond Meat.
    • Najbardziej od mięsa wołowego odbiega, w tym porównaniu, chlebowiec (jackfruit), ale trzeba pamiętać, że jest to owoc, który z założenia ma zupełnie inną wartość odżywczą. To bardziej ciekawostka smakowa.

    Smak jest kolejną kwestią, którą warto brać pod uwagę. Moimi faworytami są tempeh (dużo ciekawszy od tofu!) i burger Dobra Kaloria. Szczerze przyznam, że Beyond Meat mnie nie zachwycił (i ta cena!), ale to kwestia gustu. Nie pozostaje Ci nic innego, jak popróbować.

    Roślinne zamienniki mięsa – porównanie

    Zobacz inforgrafikę! Możesz także pobrać ją w pliku pdf na swój komputer.

    Roślinne zamienniki mięsa – porównanie – PDF

    Zamienniki mięsa - infografika część 1
    Zamienniki mięsa - infografika część 2

    Jestem pewna, że zaintersuje Cię także:

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska
    1 Komentarz

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.