Zupa z soczewicy to idealny posiłek na jesienną kolację lub lekki obiad. Jej smak podkręca dodatek pieczonej papryki!
Ta zupa z soczewicy czerwonej syci na długo. Zabierz ją ze sobą do pracy lub na spacer i ciesz się rozgrzewającym posiłkiem.
Zupa z soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka suchej, czerwonej soczewicy
- 2 czerwone papryki,
- 2 średnie marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 litr wywaru warzywnego (może być na kostce niskosodowej),
- sól,
- pieprz.
Przeczytaj także: Jak przygotować zdrową zupę? [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
Jak zrobić zupę w soczewicy?
- Umyj warzywa. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- Upiecz papryki, przez około 15 minut. Piecz do momentu, kiedy skórka zacznie ciemnieć, jakby się przypalała – tak ma być :-).
- Papryki wyciągnij z piekarnika i każdą owiń folią spożywczą lub włóż do małej, foliowej torebki.
- Poczekaj aż ostygną, a potem usuń gniazda nasienne i skórkę (będzie pięknie odchodzić). Miąższ pokrój w kostkę.
- Kiedy papryka grzecznie siedzi w piekarniku obierz marchewkę.
- Marchew i selera pokrój w pół-plasterki, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek, dodaj selera i marchewkę, smaż około 5 minut.
- Warzywa przełóż do garnka, dodaj soczewicę, zalej bulionem.
- Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw solą i pieprzem, wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
- Zupę możesz zmiksować, podawaj z grzankami pełnoziarnistymi.
Spróbuj także innych przepisów na zupę:
Zdjęcie okładkowe: Annie Spratt/Unsplash
Zostaw komentarz