Czy znacie komosę ryżową? Jeśli nie to pora to zmienić! Spróbujcie tego dania, a quinoa (inna nazwa komosy) na stałe zagości w waszej kuchni!
Komosa ryżowa właściwości i kalorie
Komosa ryżowa ma niepowtarzalne właściwości. Jest bogata w białko (27 g na 100 g) i bezglutenowa. To świetne urozmaicenie dodatków do obiadu. 100 g suchej komosy dostarcza około 330 kcal, a ziarenka chłoną wodę zwiększając objętość 2-3 krotnie. W razie problemów z dostępnością możecie swobodnie zamienić ją na ryż lub kaszę gryczaną.
Przepis na komosę ryżową z borowikami, chorizo i szpinakiem (na 3 porcje):
Składniki:
- 1 szklanka suchej komosy ryżowej,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g mrożonych lub świeżych pokrojonych borowików,
- 40 g chorizo, w wersji wegańskiej użyj 70 g wędzonego tofu
- 3 garście szpinaku baby,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól,
- pieprz,
- odrobina oliwy z oliwek,
- odrobina octu balsamicznego
Jak zrobić komosę ryżową z borowikami, chorizo i szpinakiem?
- Udało Ci się dostać świeże grzyby? Umyj je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Chorizo pokrój na plasterki, a te jeszcze na pół.
- Posiekaj cebulę i czosnek.
- Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć chorizo i chwilę podsmażaj, aż z kiełbasa stanie się chrupka a tłuszcz wytopi się. Wyjmij chorizo i odłóż obok.
- Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, a następnie wrzuć grzyby – trzymaj na małym ogniu około 3 minut.
- Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Do składników na patelni wsyp komosę, zamieszaj, aby smaki się połączyły, całość zalej bulionem i duś na średnim ogniu, aż quinoa wchłonie cały płyn i z białej stanie się przeźroczysta (około 15 minut).
- Na koniec dodaj szpinak, poczekaj aż zwiędnie, wrzuć chorizo, zamieszaj i gotowe!
- Przed podaniem skropiłam danie octem balsamicznym.
Wypróbuj inne przepisy dietetyka:
Zostaw komentarz