Młoda kapusta to nie tylko ciężka wersja z kiełbasą. Spróbujcie także zupy na bazie tego warzywa! Kapuśniak z młodej kapusty z chorizo? Długo o nim nie zapomnisz!
Uwielbiam przygotowywać tą zupę w chłodniejsze, czerwcowe wieczory, gdy za oknem pada letni deszcz! Jest jednocześnie łagodna i wyrazista w smaku. Świetnie rozgrzewa!
Jeśli potrzebujecie lżejszej wersji zrezygnujcie z chorizo, ale w zamian polecam dodać 1 łyżeczkę wędzonej, słodkiej papryki.
Majowy kapuśniak z młodej kapusty z chorizo i koperkiem
Składniki:
- 1,5 litra zimnej wody
- ½ główki młodej kapusty
- 150 g pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo (można zastąpić tofu wędzonym)
- 3-4 dość duże młode ziemniaczki albo 5-6 małych
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka lub ½ dużej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- posiekany koperek
- sól
- pieprz
Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
- Marchew, pietruszkę i ziemniaki oczyść, obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Do zimnej wody wrzuć liście laurowe, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę.
- Całość gotuj około 15 minut.
- W czasie gotowania warzyw pokrój chorizo w kostkę i podsmaż na suchej patelni, aż stanie się złote i chrupiące.
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści, dokładnie umyj, wytnij głąb.
- Liście drobno poszatkuj.
- Do zupy wrzuć kapustę i gotuj jeszcze około 15 minut.
- Na koniec zupę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przypraw solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekanym, świeżym koperkiem i podsmażonym chorizo.
Zobacz więcej przepisów dietetyka:
-
Sałatka z bobem i kurczakiem – idealna na lato
-
Kasza gryczana ze szparagami – majowy pomysł na obiad
-
Dietetyczne śniadanie – 5 szybkich propozycji [PRZEPISY]
Zostaw komentarz