fbpx

    Sałatka z bobem i kurczakiem – idealna na początek sezonu

    Ostatnia aktualizacja 5 miesięcy temu
    Przepis na bób - sałatka z bobem i kurczakiem
    1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

    Bób uwielbiam, kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i podjadaniem z miski, tuż po ugotowaniu na działce. Przygotowałam dla was nietypowy przepis na bób w formie sałatki.

    Uwielbiam prosty, gotowany bób z odrobiną oliwy i ziołami, ale w tej wersji, z dodatkiem marynowanego kurczaka też jest przepyszny! Przepis na bób? Bardzo proszę!

    Przepis na bób: sałatka z bobem i kurczakiem (na  2 porcje):

    Składniki:

    • 100 g piersi z kurczaka (zazwyczaj 1/2 porcji)
    • 2 pomidory (najlepiej aromatyczne malinowe)
    • 150 g bobu ugotowanego i wyłuskanego
    • 1/2 czerwonej papryki
    • łyżka uprażonych pestek dyni
    • garść dowolnych kiełków

    Zobacz także – Pomidory – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?

    Marynata do kurczaka:

    • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do marynaty,
    • sok z 1/2 cytryny,
    • 1 ząbek czosnku,
    • sól,
    • pieprz,
    • suszony lub świeży tymianek
    Przepis na bób - sałatka z bobem i kurczakiem

    Jak zrobić sałatkę z bobem?

    1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W dużej misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek.
    2. Oczyszczoną z błonek pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy w całości do marynaty i odstawiamy na minimum 2 godziny.
    3. Po tym czasie mięso, razem z marynatą wkładamy do woreczka do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. W woreczku warto zostawić sporo powietrza, woreczek przed pieczeniem należy ponakłuwać widelcem, a po pieczeniu mięso z woreczkiem odstawić na bok do ostygnięcia. Nie rozcinamy woreczka zaraz po pieczeniu, inaczej mięso będzie suche.
    4. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak już będzie miękki odcedzamy i od razu, jeszcze gorący obieramy. Ostudzonego bobu nie da się obrać.
    5. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidora również (wcześniej należy go sparzyć i obrać ze skórki).
    6. Mięso wyjęte w woreczka do pieczenia kroimy w dość dużą kostkę.
    7. Rozgrzewamy dużą patelnię i wrzucamy na nią kiełki oraz nasiona słonecznika, podprażamy przez 2-3 minuty.
    8. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem, który został z pieczenia mięsa w woreczku.

    Smacznego!

    Te wpisy mogą cię zainteresować:

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.