Jelitówka to nic innego jak infekcja potwornie zakaźnym rotawirusem, który niszczy błonę śluzową przewodu pokarmowego wywołując silną biegunkę i wymioty. Zakażeniu towarzyszy zazwyczaj gorączka, znaczne osłabienie i rozbicie. Jelitówka i grypa żołądkowa, czy grypa jelitowa to określenia potoczne, bo grypa to choroba wirusowa wywoływana przez wirus grypy, a rotawirus jest…rotawirusem, to zupełnie inny rodzaj wirusa. Bardzo ważnym elementem leczenia jest odpowiednia dieta i nawodnienie.
Na skróty:
Jelitówka – co pić?
Nawodnienie to najważniejszy element leczenia jelitówki. Ważne jest zarówno to co pijesz, jak i sposób w jaki pijesz. Unikaj wszystkich słodkich napojów, w tym również słodzonej herbaty czy soków owocowych. W czasie infekcji rotawirusem bardzo często dochodzi do czasowej nietolerancji fruktozy, dlatego wszelkie cukry proste mogą nasilać biegunkę.
Wybieraj:
- elektrolity z apteki,
- słabą, czarną herbatę (ma działanie lekko ściągające),
- ciepłą wodę z odrobiną soli (uzupełnia straty sodu).
Wbrew mitom z internetu nie pomoże Ci herbata miętowa, która może dodatkowo podrażnić przewód pokarmowy. Cola ze względu na dużą ilość cukru oraz kwasu ortofosforowego również działa bardzo drażniąco na śluzówkę dziesiątkowaną przez rotawirusa.
Jak pić?
Jeśli wypijesz szklankę wody „na raz” gwarantuję Ci, że „na raz”, po kilku minutach ją zwrócisz. Pić trzeba super, ekstra, mega powoli, łyżka za łyżką. Łyżka elektrolitów, 5 minut później kolejna, 5 minut później następna i tak przez cały czas trwania intensywnej biegunki i wymiotów.
Jelitówka – co jeść?
Przede wszystkim słuchaj swojego apetytu. Jeśli czujesz wstręt do jedzenia, to w ciągu pierwszego, drugiego dnia infekcji możesz bazować wyłącznie na płynach. Do opisanych przeze mnie powyżej propozycji możesz dołożyć jeszcze bulion warzywny.
W 2-3 dniu choroby możesz powoli włączać produkty, które dobrze trzymają się w żołądku, najczęściej jest to żywność bogata w skrobię:
- kleik ryżowy lub rozgotowany ryż,
- rozgniecionego banana,
- ugotowane ziemniaki,
- pszenne pieczywo bez skórki.
Nie jedz jabłek, choć na niektórych portalach przeczytasz, że można, a wręcz trzeba. Jabłka zawierają sporo fruktozy i pektyn, czyli błonnika pokarmowego, oba składniki nie są dobrze tolerowane podczas jelitówki. Podobnie jest z miodem (masa fruktozy!) – to mit, że należy słodzić nim wodę do picia w czasie grypy jelitowej.
Gdy poczujesz, że pomału coś tam zostaje w środku i nie wylatuję górą lub dołem to rozszerz dietę o obiadki w słoiczkach dla niemowląt, które są lekkie, od razu przygotowane, ze sprawdzonego źródła. Pewnie, mogłabym Ci od razu doradzić stosowanie diety łatwostrawnej, bo przecież masz teraz całe mnóstwo sił na gotowanie…
Zobacz, co mówią o mnie podopieczni
Gdy wydobrzejesz
Gdy już odzyskasz część sił możesz spróbować gotować samodzielnie. Na początku spożywaj wyłącznie posiłki gotowane w wodzie lub na parze. Żadnych surowych warzyw i owoców, żadnych pełnoziarnistych zbóż. W pierwszych dniach po infekcji unikaj także produktów mlecznych, szczególnie tych z laktozą.
Podobnie, jak w przypadku fruktozy, do czasu pełnej regeneracji śluzówki może dojść do czasowej nietolerancji laktozy. Przez 2-3 tygodnie po grypie jelitowej kupuj produkty bez laktozy.
Przez okres 2 tygodni unikaj także surowych warzyw i owoców, potraw smażonych i warzyw strączkowych. Gdy przestaniesz odwiedzać toaletę niczym ja Sephorę ,wprowadź na 2 miesiące wieloszczepowy probiotyk, by wspomóc jelita w ponownej kolonizacji korzystną mikrobiotą (np. Sanprobi Barrier).
Wracaj szybko do zdrowia!
Przeczytaj także:
Dieta FODMAP, dieta w zespole jelita drażliwego (IBS)
Dlaczego masz insulinooporność? (nieoczywiste powody)
Moje porady są dla Ciebie przydatne? Wesprzyj mnie wirtualną kawą, która umożliwi mi dalsze dzielenie się darmową wiedzą.
wielki cezar
Od kiedy grypa to choroba bakteryjna?