Nie jestem weganką, ale lubię eksperymentować w kuchni. Odczuwam też potrzebę ograniczenia mięsa ze względu na ekologię. Wielu moich podopiecznych jest na dietach bezmięsnych i to także dla nich próbuję różnych zamienników mięsa. W wyniku tych testów powstała infografika z porównaniem różnych zamienników mięsa – od tofu, przez strączki, po najpopularniejsze produkty rynkowe. Nie wiesz, czym zastąpić mięso? Zobacz infografikę!
Czym zastąpić mięso?
W moim porównaniu znalazły się 3 produkty sojowe:
- tofu, które powstaje w wyniku koagulacji napoju, „mleka” sojowego,
- tempeh, fermentowany produkt z gotowanych nasion soi,
- suche nasiona soi.
Poza tym znajdziecie w nim fasolę, jako drugiego przedstawiciela suchych strączków i seitan – pszenny zamiennik mięsa. Dla niektórych zaskoczeniem będzie chlebowiec (jackfruit), owoc, który w formie niedojrzałej, ale ugotowanej, świetnie zastępuje mięso z kurczaka. Można z niego zrobić genialny szarpany jackfruit ala szarpana wieprzowina.
W zestawieniu umieściłam także dwa popularne, rynkowe zamienniki mięsa – burgera Dobrej Kalorii (cena ok. 9 zł/170 g) oraz burgera Beyond Meat (cena ok. 30 zł/227 g).
Burger Dobrej Kalorii bazuje na kiełkach i białku z pszenicy, zaś burger Beyond Meat powstał z udziałem białka grochu.
Na infografice przy każdej wartości odżywczej, na końcu, zobaczycie także wartości dla polędwicy wołowej, tak, żeby można było zamienniki porównać z rzeczywistym mięsem.
Zainteresuje Cię także: Pełnowartościowa dieta wegańska – to nie jest trudne!
Które wartości brać pod uwagę?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, na pytanie – który zamiennik mięsa jest najlepszy? To zależy, co się bierze pod uwagę. Ważne są indywidualne potrzeby.
- Jeśli chcesz, żeby zamiennik był jak najbliżej wartości odżywczej czerwonego mięsa, to wtedy stawiaj na tofu lub tempeh.
- Jeśli zależy Ci na niskiej kaloryczności to wybieraj tofu lub chlebowca.
- Najwyższą zawartością białka, a pamiętaj, że mięso to przede wszystkim białko, szczycą się suche nasiona soi, seitan oraz burger Dobra Kaloria.
- Dla osób z nietolerancją glutenu najlepsze będą: tofu, tempeh oraz burger Beyond Meat.
- Dla tych, którzy mają alergię na soję dobrym wyborem będzie seitan, burger Dobra Kaloria i burger Beyond Meat.
- Najbardziej od mięsa wołowego odbiega, w tym porównaniu, chlebowiec (jackfruit), ale trzeba pamiętać, że jest to owoc, który z założenia ma zupełnie inną wartość odżywczą. To bardziej ciekawostka smakowa.
Smak jest kolejną kwestią, którą warto brać pod uwagę. Moimi faworytami są tempeh (dużo ciekawszy od tofu!) i burger Dobra Kaloria. Szczerze przyznam, że Beyond Meat mnie nie zachwycił (i ta cena!), ale to kwestia gustu. Nie pozostaje Ci nic innego, jak popróbować.
Roślinne zamienniki mięsa – porównanie
Zobacz inforgrafikę! Możesz także pobrać ją w pliku pdf na swój komputer.
Roślinne zamienniki mięsa – porównanie – PDF
Jestem pewna, że zaintersuje Cię także:
Dietmania
Bardzo przydatny artykuł 🙂
Pozdrawiam.