Sałatka z pomarańczą, kurczakiem i granatem to zaskakujące połączenie smaku słodkiego z kwaśnym. Pyszne i bardzo sycące!
Sałatka z kurczakiem inaczej
Składniki:
- solidna garść mieszanki sałat lub świeżego szpinaku (ja wolę wersję ze szpinakiem!)
- 100g piersi z kurczaka (zazwyczaj ½ piersi)
- sok z cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 15 g sera grana padano w płatach (1 łyżka startego)
- 2 łyżki ziarenek granatu
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka miodu płynnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Ta sałatka też jest pyszna! Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą i tahini
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek – ugrillować na lekko złoty kolor na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
- Pomarańcze wyfiletować – wiem, brzmi jak strasznie upierdliwe zajęcie. Poniżej wstawiam link do filmu, który pokazuje jak zrobić to łatwo, szybko i przyjemnie :-).http://www.youtube.com/watch?v=aZj63rYXQW4
- Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni.
- Kurczaka pokroić na paseczki.
- W lunchboxie wymieszać szpinak lub mieszankę sałat z pomarańczami, orzeszkami piniowymi i serem.
- Całość przyprawić ew. solą i pieprzem.
- W słoiczku przygotować dressing z octu, miodu i oliwy – słoiczek zakręcić i mocno wstrząsnąć.
- Sałatkę polać dressingiem, posypać ziarnami granatu. Voila!
Zostaw komentarz