fbpx

    Granat owoc z powerem – wartość odżywcza i właściwości

    Ostatnia aktualizacja 9 miesięcy temu
    Granat
    1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

    Granat – ulubiony owoc mojej córki, nie ma takiej ilości, której nie byłaby w stanie zjeść. Wprowadź go na stałe do diety, bo granat jest nie tylko pyszny, ale ma też udowodnione właściwości przeciwnowotworowe. Jak obrać granat? Wypróbuj moje metody!

    Jak kupować granat?

    Wybieraj owoce ciemno-czerwone, o bardzo intensywnej barwie, zbliżonej do koloru buraka. Unikaj wszelkich zadrapań i „oczek”, które mogą sprzyjać pleśnieniu i utlenianiu. Szukaj ciężkich, dużych granatów. Im cięży będzie, tym więcej soku i ziarenek w nim znajdziesz. Skórka nie może być bardzo miękka i brązowa, bo to świadczy, że owoc jest już nadgniły. Dojrzałe owoce charakterystycznie „pukają”, (oczywiście postukane), niedojrzałe nie wydają dźwięku w ogóle.

    Jak przechowywać granat?

    Granaty tracą swój smak i aromat, kiedy są przechowywane w lodówce, dlatego trzymaj je:

    • w temperaturze pokojowej,
    • na blacie,
    • w lekko nasłonecznionym miejscu.

    Owoce nieuszkodzone mogą być w ten sposób przechowywane nawet do 3 tygodni. Postaraj się jednak zużyć je jak najszybciej, im dłużej granat „leży” tym więcej smaku oraz aromatu traci.

    Przeczytaj także: Pomarańcze – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?

    Jak wykorzystać granat?

    Ze względu na swój słodko-cierpki smak granat jest  uniwersalnym owocem zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Smak ziarenek jest bardzo charakterystyczny, dlatego granat jest lubiany bardzo lub wcale, rzadko kto ma obojętny stosunek do tego owocu.

    Granat:

    • nadaje się świetnie jako przekąska, w pudełku do pracy, dla starszych dzieci (uwaga ryzyko zakrztuszenia!),
    • jako dodatek do jogurtu, owsianki, jaglanki na śniadanie,
    • do przyrządzenia cierpko-słodkiego sosu do mięs (boski sos od Asi z Kwestii Smaku),
    • jako dodatek do sałatek z kurczakiem/indykiem, czy wędzoną rybą.

    Granat to tradycyjny składnik między innymi kuchni izraelskiej i gruzińskiej.

    Wypróbuj przepis: Sałatka z granatem, kurczakiem i pomarańczą!

    Jak obrać granat?

    W zależności od tego, kto w naszym domu obiera granata to wykorzystujemy 2 różne metody. Ja oklepują go łyżką, a mój Adam korzysta z rozcinania na ćwiartki. Wypróbuj obie metody i sprawdź, która bardziej Ci pasuje. Uwaga sok z granatów tworzy trudne do usunięcia plamy. Lepiej jest obierać granata w fartuchu.

    Metoda 1 – oklepywanie łyżką

    1. Ostrożnie przetnij granat na pół.
    2. Delikatnie rozciągnij połówki granata, rozluźnij je.
    3. Nad miską oklepuj od zewnętrznej strony połówki granata aż wypadnie większość ziarenek.
    4. Pozostałe ziarna wydobądź ręcznie.

    Metoda 2 – krojenie w ćwiartki

    1. Odetnij czubek i spód granata. Obetnij tylko niewielkie „czapeczki” 
    2. Pokrój granata na ćwiartki.
    3. Dokładnie oddziel każdą część.
    4. Oddziel pestki od skórki i porozdzielaj palcami.
    granat owoc

    Zdjęcie: Laura/Unsplash

    Wartość odżywcza i kalorie 

    Granat jest także dobrym źródłem witaminy C, ale przede wszystkim wykazuje silne działanie antyoksydacyjne ze względu na wysoką zawartość flawonoidów (wysoki współczynnik ORAC). To także źródło witaminy K, która chroni kości oraz błonnika pokarmowego, który reguluje działanie przewodu pokarmowego! W sezonie (zima!) warto codziennie jeść ziarenka granatu, zaś poza sezonem super sprawdzi się sok z granata o równie wysokim potencjale przeciwutleniającym. Granat to jeden z owoców, które warto jeść ze względu na profilaktykę przeciwnowotworową.

    Granat świeży w 100 g (wartość odżywcza):

    • Energia (kaloryczność): 83 kcal
    • Białko:  1,67 g
    • Tłuszcz:  1,17 g
    • Kwasy tłuszczowe nasycone:  0,12 g
    • Węglowodany: 18,7  g
    • Cukry: 13,67 g
    • Błonnik:  4 g
    • Ładunek glikemiczny 6 – NISKI

    Źródło: baza USDA

    Granat właściwości zdrowotne

    Według szeregu badań granaty pomagają w zapobieganiu i leczeniu wielu różnych chorób np.:

    • wysokiego ciśnienia krwi,
    • podwyższonego stężenie cholesterolu,
    • hiperglikemii,
    • stanów zapalnych i stresy oksydacyjnego.

    Niektóre składniki granatu mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Silne działanie wykazuje sok z granatów, który jest koncentracją zawartych w owocu składników aktywnych. Ma on znacznie wyższy potencjał przeciwutleniający niż zielona herbata czy czerwone wino. Takie działanie owoc zawdzięcza:

    • antocyjanom,
    • elagitainom,
    • hydrolizowanym garbnikom.

    Sok z granatów może zmniejszać stres oksydacyjny, ograniczać działanie wolnych rodników i utlenianie lipidów (jedna z przyczyn chorób układu krwionośnego). W badaniach wykazano, że korzystne właściwości ma sam owoc, jego sok, ekstrakt z owoców granatu i olejek.

    Ekstrakt z owoców granatu zapobiega wzrostowi nieprawidłowych komórek i indukuje apoptozę („samobójcza” śmierć komórki, komórki rakowe nie dokonują apoptozy, przez co mnożą się w sposób niekontrolowany), co może sprzyjać działaniu przeciwnowotworowemu.

    Badania wykazały także, że ekstrakty z granatu hamują wzrost komórek raka piersi, skóry, prostaty, okrężnicy i płuc w hodowli komórkowej. W przedklinicznych badaniach na zwierzętach doustne spożycie ekstraktu z granatu hamowało wzrost guzów płuc, skóry, okrężnicy i prostaty. Wstępne badanie kliniczne II fazy z sokiem z granatów u pacjentów z rakiem prostaty wykazało wydłużenie czasu podwojenia antygenu prostaty (znane jako PSA).

    To co? Siup – szklaneczkę soku z granatu?

    Zdjęcie okładkowe: Laura/Unsplash

    Bibliografia:

    • Pooja Sharma, Sarah F McClees, Farrukh Afaq, Pomegranate for Prevention and Treatment of Cancer: An Update, Molecules. 2017 Jan 24;22(1):177. doi: 10.3390/molecules22010177
    • Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary, Shaghayegh Haghjoo Javanmard, Potent health effects of pomegranate, Adv Biomed Res. 2014 Mar 25;3:100. doi: 10.4103/2277-9175.129371
    • Lei Wang, Manuela Martins-Green, Pomegranate and its components as alternative treatment for prostate cancer, Int J Mol Sci. 2014 Aug 25;15(9):14949-66. doi: 10.3390/ijms150914949
    • Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, Hasan Mukhtar, Cancer chemoprevention by pomegranate: laboratory and clinical evidence, Nutr Cancer. 2009;61(6):811-5. doi: 10.1080/01635580903285064
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.