Bardzo szybkie placki z tego, co prawie zawsze macie w domu. Wyjście awaryjne na szybki obiad. W tych plackach najlepsze jest to, że możecie do nich dodawać cokolwiek zechcecie – nie tylko kukurydzę.
Przepis na placki kukurydziane z pomidorami i bazylią
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (możesz użyć mąki kukurydzianej lub ryżowej, wtedy placki będą bezglutenowe),
- 4 łyżki mleka 2%,
- 1 łyżeczka czerwonego pesto,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
- 8 pomidorków koktajlowych,
- łyżka posiekanej, świeżej bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- odrobina octu balsamicznego.
Jak zrobić placki kukurydziane?
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mleko i wbij jajko, dosyp proszek do pieczenia.
- Ciasto przypraw szczyptą soli i pieprzu, dodaj łyżeczkę pesto. Energicznie wymieszaj, tak, aby nie było grudek.
- Wsyp odsączoną kukurydzę.
- Smaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym, na złoty kolor. Na jednego placuszka nakładaj 1,5 łyżki ciasta z kukurydzą.
- Pomidorki umyj, bazylię posiekaj. Wymieszaj bazylię z pomidorkami, solą, pieprzem, odrobiną octu balsamicznego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połowę mieszanki zmiksuj.
- Na gotowe placuszki nałóż zmiksowane pomidorki, resztę pomidorków podawaj obok kukurydzianych placków.
Sprawdź także inne moje przepisy:
Zostaw komentarz