Nie umiesz gotować? Nie szkodzi, tego dania nie jesteś w stanie popsuć. Spróbuj pysznych pieczonych ziemniaków z dipem z fety, mięty i chili. Przepis odpowiedni także dla osób na diecie fodmap!
Przepis na pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chili
Składniki (na 3 porcje):
- 1/2 kg ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól gruboziarnista
- pieprz
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Dip:
- 1 opakowanie fety (200 g) – najlepiej wybrać prawdziwą fetę z mleka owczego
- garstka listków świeżej mięty
- 1 mała papryczka chili
Jak zrobić pieczone ziemniaki z dipem z fety, mięty i chili?
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój.
- Obgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Ważne jest, aby kawałki ziemniaków były mniej więcej równej wielkości.
- Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny.
- Ziemniaki po obgotowaniu przełóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, dokładnie przemieszaj, aby połączyć wszystkie składniki.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
- Do malaksera wrzuć fetę, miętę i chili. Zmiksuj na gładką masę. Gotowe!
- Upieczone ziemniaczki maczaj w dipie z fety.
Smacznego!
Zobacz także inne, proste i smaczne przepisy:
Zostaw komentarz