Obiecałam zdrowe święta i są! Przed wami pyszne muffinki pełnoziarniste z orzechami!
Muffiny pełnoziarniste z żurawiną i nerkowcami – twoja słodkość na święta!
Składniki:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g białej mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garści orzechów nerkowca
- 2 garści suszonej żurawiny
- 100 g brązowego cukru (ja użyłam muscovado) – około 5 łyżek
- 150 ml mleka 2% (3/4 szklanki)
- 100 ml kefiru (1/2 szklanki)
- 2 jajka
- 100 g masła (przeważnie 1/2 kostki)
- 4 łyżki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
- Do dużej miski przesiej mąkę – białą i pełnoziarnistą, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli.
- Jajka roztrzep w miseczce, masło roztop i odstaw.
- Wymieszaj jajka, masło roztopione, mleko i kefir.
- Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników, wsyp płatki owsiane i suszoną żurawinę.
- Orzechy nerkowca zmiel na drobne kawałki.
- Ciastem napełnij foremki do muffinków do 3/4 wysokości. Posyp orzechami.
- Piecz około 25 minut.
Zostaw komentarz