Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze w wykonaniu niż te z normalnej kapusty. Liście są bardziej zwięzłe i nie pękają, łatwiej jest zawijać gołąbki. Spróbujesz?
Wypróbuj mój przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Farsz jest nietypowy, bo przygotowałam go z mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich.
Gołąbki z młodej kapusty, mięsa drobiowego, kaszy gryczanej i orzechów włoskich w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mielonego mięsa drobiowego dobrej jakości (najlepiej samemu zmielić)
- 1 torebka kaszy gryczanej (100 g suchej)
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich (3 łyżki)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- bulion warzywny
- suszony i świeży koperek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?
- Z kapusty oderwij wierzchnie, brzydkie liście, a następnie wytnij ze środka głąb.
- W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie sparz w niej kapustę przez około 5-7 minut. Wyjmuj kapustę, ostudź.
- Oderwij po kolei, powoli, dokładnie liście. Kilka liści odłóż na bok – wyłożysz nimi garnek, w którym będą się gotowały gołąbki, po to, aby się nie przypaliły.
- Z każdego liścia odetnij zgrubienia (ta centralna żyłka) na tylnej stronie liścia.
- Ugotuj kaszę gryczaną, ciut dłużej niż zazwyczaj, żeby ładnie się lepiła.
- Do dużej miski wrzuć przestudzoną kaszę gryczaną, mięso, posiekaną cebulę, 2 posiekane ząbki czosnku, orzechy włoskie, sól, pieprz i oregano.
- Dodaj jajka i wyrabiaj ręką na gładką masę. Nałóż farsz na liście kapusty i ściśle zawiń.
- Na dno garnka ułóż 2-3 liście kapusty, na liściach kładź gołąbki. Zalej je passatą pomidorową i pomidorami z puszki, ew. dodaj jeszcze ciut bulionu warzywnego. Płynu musi być tyle, żeby przykryć całe gołąbki.
- Gołąbki zakryj głębokim talerzem, aby zapobiec ich wypływaniu i umożliwić równomierne gotowanie. Gotuje je na wolnym ogniu przez 1,5 godziny dolewając od czasu do czasu odrobinę bulionu.
- Na 15 minut przed końcem gotowania do gołąbków dodaj garść posiekanego koperku.
- Sos pomidorowy po wyjęciu gołąbków można zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Zobacz inne przepisy dietetyka:
Zostaw komentarz