Kanapka z truskawkami i mięsem? Szalony pomysł? Wcale nie! Takie połączenie jest zaskakująco smaczne! Wyrazisty smak polędwiczki, słodycz truskawki, a jednocześnie lekko kwaśna nuta łączą się wyśmienicie! Spróbuj!
Długa zima i wiosna, która w tym roku nie chce się zacząć sprawiły, że wprost pochłaniam truskawki. Może dzięki temu uda mi się przywołać słońce? Zobacz najnowszy przepis z truskawkami!
Kanapka z truskawkami, polędwiczką wieprzową i rukolą – przepis (na 1 porcję)
Składniki:
- 1 wieloziarnista bułka,
- odrobina zielonego pesto,
- 50 g polędwiczki wieprzowej (w wersji wege wędzone tofu)
- sól,
- pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka musztardy,
- ząbek czosnku,
- garść liści rukoli,
- 2-3 truskawki,
- sos balsamiczny.
Zobacz też – Truskawki – jak kupować, przechowywać i wykorzystać? Jedz je śmiało!
Jak zrobić kanapkę z truskawkami, polędwiczką wieprzową i rukolą?
- Polędwiczkę pokrój na plasterki, oprósz solą i pieprzem.
- Posmaruj polędwiczkę musztardą i natrzyj posiekanym ząbkiem czosnku.
- Usmaż polędwiczkę na rozgrzanej oliwie na złoto. Trzymaj je na ogniu tylko kilka minut, tak aby pozostały wilgotne w środku (około 3 minut na jedną stronę).
- Bułkę przekrój na pół, posmaruj cienko zielonym pesto.
- Na bułce ułóż liście rukoli i plasterki polędwiczki wieprzowej.
- Na wierz wyłóż truskawki pokrojone w plasterki.
- Całość skrop sosem balsamicznym i zamknij bułkę.
- Zabierz kanapkę ze sobą do pracy/szkoły! Smacznego!
Spróbuj także:
justyna Mróz
Bardzo ciekawe połączenie 😀