Wystarczy 5 składników, by gotować szybko i łatwo. Bez ściemy! Jamie pokaże wam jak!
Jamiego Olivera nie muszę wam przedstawiać, To jeden z najpopularniejszych kucharzy świata. To kucharz zaangażowany nie tylko w gotowanie, ale również w poprawę zdrowia. Jasne, Jamie ma za sobą sztab ludzi, ale jeśli jego działania są wartościowe to, co z tego?
Gdy pojawia się zapowiedź kolejnej książki Olivera rozpoczynam proces przebierania nóżkami. Gdy dowiedziałam się o „5 składnikach” wręcz biegałam w miejscu :).
5 składników Jamie Oliver – pomysł, zawartość, dodatkowe atuty
Pomysł
Jamie, jako autor książki, najlepiej sprawdza się według mnie, gdy sprzedaje jakiś pomysł. Z tego powodu jego dwie ostatnie książki „Gotuj zdrowo dla całej rodziny” i „Superfood na co dzień” mniej przypadły mi do gustu, bo zabrakło mi tego czegoś, chwytliwej idei.
Za to do moich ulubionych należą „15 minut Jamiego” i „Każdy może gotować”, które poleciłam już niejednemu Pacjentowi, a sama ugotowałam z nich mnóstwo dań. Do kategorii „ulubione Jamiego” wpada także najnowsza propozycja „5 składników”. O co chodzi?
Każdy przepis zbudowany jest na 5 produktach spożywczych. Jamie nie wlicza do tego tylko octu winnego, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu, ale to zrozumiałe. Pośród tych 5 składników zdarzają się złożone produkty gotowe jak np. pasta curry, czy sos pesto, ale to tylko ułatwia gotowanie i dodaje walorów smakowych daniom.
Jamie nie ściemnia! Ma być 5 składników i jest! Takie podejście świetnie wpisuje się w trend szybko, prosto, ale mimo wszystko zdrowo.
SMAKOWITA ELLA, ELLA WOODWARD :: RECENZJA :: NA PÓŁCE DIETETYKA
Zawartość
Książka podzielona jest na rozdziały powiązane z głównym składnikiem dań:
- Sałatki
- Pasta (makarony)
- Jajka
- Kurczak
- Ryby
- Warzywa
- Wołowina
- Wieprzowina
- Jagnięcina
- Ryż i makaron (tu bardziej jako dodatki)
- Słodkości
Każdy przepis ilustruje estetyczne zdjęcie (prawa strona), na lewej zaś jest przepis. Prosty język i klarowne instrukcje, jak zawsze u Jamiego. Obok przepisu znajdują się małe zdjęcia, 5 użytych składników. Całość uzupełnia podana ilość porcji oraz czasy szybkiego przygotowania i (jeśli dotyczy) pieczenia, gotowania, mrożenia. Jamie obiecuje, że sama faza przygotowania nie zajmuje więcej niż 30 minut, ale większość dań jesteśmy w stanie przygotować znacznie szybciej. Tak rzeczywiście jest, sprawdziłam! Zgodnie z hasłem książki: łatwo i szybko!
Dodatkowe atuty
Kilka ostatnich książek Jamiego Olivera to pokłon w kierunku żywienia. W „5 składnikach” jest podobnie. Każde danie opisane jest wartością odżywczą: kalorycznością, zawartością tłuszczu (w tym kwasów tłuszczowych nasyconych), białka, węglowodanów, cukru, soli oraz błonnika. Ta podstawowa wartość odżywcza pozwala na kontrolę głównych parametrów diety. Wielkie brawa i podziękowania za to!
Z Olivierem, przy tworzeniu „5 składników” współpracowali dietetycy. We wstępie autor stwierdza, że około 70% przepisów z książki to zdrowe propozycje na zbilansowane dania. Nie dotyczy to oczywiście słodkości :).
DIETA BEZ DIETY, PRACA ZBIOROWA :: RECENZJA :: NA PÓŁCE DIETETYKA
Jamie rozczulił mnie kompletnie, gdy we wstępie pokazał swoje 5 ulubionych składników…
Tymi składnikami jest 5 Jego fantastycznych dzieci!
Tego faceta nie da się nie lubić!
Chcesz zobaczyć tu recenzję innej książki? Napisz do mnie!
Zajrzyj też tutaj: Dla firm
Zostaw komentarz