Nie bójcie się tart! Jak już raz opanujecie pracę z ciastem kruchym, wszystko stanie się łatwiejsze. Przed wami przepis na pyszne tartaletki wytrawne z warzywami, na razowym spodzie. Tarty idealnie sprawdzają się, jako szybki lunch na wynos.
Jak zrobić tartaletki wytrawne?
Składniki:
- 250 g kruchego ciasta na mące razowej słonego (na 4 małe tarty o średnicy 13 cm), korzystam z przepisu na pełnoziarnisty spód do tarty,
- 1 op. jogurtu greckiego,
- 30 g tartego sera grana padano,
- 4 jajka „zerówki”,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 8 kawałków suszonych pomidorów,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka łagodnej papryki w proszku,
- łyżeczka oregano.
Zobacz także: Grillowany kurczak z fasolką szparagową i pistacjowym pesto
Przygotowanie:
- Suszone pomidory mocno odsącz z oliwy (np. za pomocą ręcznika papierowego) i pokrój w paseczki.
- Cebulę posiekaj.
- Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę, odstaw do wystygnięcia.
- Do miski zetrzyj ser, dodaj jogurt grecki, wbij jajka.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Masę przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku i oregano.
- Dodaj paprykę, suszone pomidory i cebulę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką.
- Na wałku przenieś ciasto do foremek, ułóż i nakłuj spody widelcem.
- Ciasto zalej masą jajeczną.
- Piecz tartaletki przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Spróbuj także innych przepisów dietetyka:
Zdrowie
Wygląda przepysznie. Tartaletki z warzywami są przepyszne – polecam 🙂