Smoothie z kaszą jaglaną jest super sycące, zawiera sporo białka i węglowodanów złożonych, a do tego błonnik pokarmowy i porcję antyoksydantów. Regeneracja w czystej postaci! 🙂
Smoothie z kaszą jaglaną. Próbowaliście?
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka kefiru
- 1 dojrzały banan
- 1 szklanka malin/truskawek (świeże lub mrożone)
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodkie smoothie)
- 1/2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego/lnu
- łyżeczka suszonego berberysu – tu można użyć suszonej żurawiny – koniecznie niedosładzanej i niesiarkowanej lub 2-3 suszonych śliwek kalifornijskich
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotujcie na sypko. Przed gotowaniem kasze należy przepłukać dwukrotnie w gorącej wodzie. Do gotowania dodajemy 2 razy tyle wody co kaszy i szczyptę soli – nawet do dań słodkich.
- Ugotowaną kasze przekładamy do kielicha blendera, dodajemy podzielonego na cząstki banana, truskawki/maliny, suszony berberys i ew. miód.
- Miksujemy na szybkich obrotach przez ok. 2 minuty, aby smoothie było super gładkie.
- Przed podaniem posypujemy nasionami chia.
Zostaw komentarz