Skala głodu – jak stosować? #pozytywnadietetyka [INFOGRAFIKA DIETETYKA]

    Głodny, zabawny pies patrzy na ciasto. Zdjęcie okładkowe do wpisu o skali głodu. Skala głody - jak stosować? Infografika
    1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

    Skala głodu to bardzo potrzebne narzędzie dla każdej osoby, która chce zdrowo jeść, w zgodzie ze swoim ciałem. Zobacz infografikę, która wyjaśnia jak stosować skałę głodu!

    Skala głodu – dlaczego warto z niej korzystać?

    Umiejętność rozpoznawania sygnałów głodu i sytości to jeden z ważniejszych elementów zdrowego stylu życia. Osoby, które jedzą z powodów biologicznych, nie emocjonalnych częściej utrzymują prawidłową masę ciała i nie ulegają pokusom diet cud, które obiecują „gruszki na wierzbie”.

    Naucz się rozpoznawać głód

    Przypomnijcie sobie skrajny głód i ogromne przejedzenie, oba odczucia są bardzo nieprzyjemne prawda? Jednak wielu moich Pacjentów po latach zaniedbań w diecie „dorobiło” się braku kontaktu z ciałem. Efektem tego jest często nieodczuwanie głodu w ogóle, a raczej nieumiejętność jego rozpoznania.

    Jeśli Ciebie również to dotyczy zacznij od próby ustalenia, jak Twoje ciało reaguje na głód fizjologiczny, czyli taki, który najczęściej związany jest ze spadkiem stężenia glukozy we krwi. Sygnały głodu nie zawsze są oczywiste. Jeśli właśnie mijają 3-4 godziny od ostatniego posiłki zatrzymaj się na chwilę i zastanów się, czy:

    • czujesz gniecenie w żołądku,
    • burczy Ci w brzuchu,
    • masz problemy z koncentracją,
    • boli cię głowa,
    • kręci ci się w głowie,
    • czujesz zaniepokojenie i jest ci zimno?

    To wszystko są sygnały, które pomagają rozpoznać głód.

    Gdy uda Ci się opanować tą umiejętność wykonaj kolejny krok. Zacznij korzystać ze skali głodu w trakcie jedzenia posiłków. Przygotowałam dla Ciebie infografikę, która w prosty i opisowy sposób pokazuje, jak stosować skalę głodu.

    Zastosowanie skali głodu to jeden z elementów mojego podejścia w ujęciu Pozytywnej Dietetyki!

    Zastosuj skalę głodu

    Korzyści:

    • Najlepsze narzędzie do kontroli sytości.
    • Pozwala na naukę potrzeb organizmu.
    • Zapobiega napadom objadania się.
    • Uczy szacunku do ciała, zwiększa samoświadomość.

    Zasady:

    • Najlepiej zaczynać posiłek z poziomu 3 lub rzadziej 2.
    • Kończ jeść na poziomie 7 lub rzadziej 8.

    Skala głodu – opis poziomów

    1. Zjadłabym/zjadłbym konia z kopytami! Jest mi słabo z głodu!
    2. Skręca mnie w żołądku, jest nieprzyjemnie.
    3. Czuję się głodna/głodny!
    4. Coś bym zjadła/zjadł.
    5. Czuję się neutralnie – nie jestem ani głodna/-y ani najedzona/-y.
    6. Odczuwam niedosyt, potrzebuję dojeść!
    7. To jest to, czuję się najedzona/-y i zadowolona/-y!
    8. Czuję się mocno syta/-y, ale nie przeszkadza mi to.
    9. Nie wstanę z przejedzenia!
    10. Za chwilę pęknę! Czuję mdłości, chyba zwymiotuję!

    Skala głodu - jak stosować skalę głodu? Infografika

    Pobierz i zapisz infografikę:  Skala głodu – jak stosować? w pliku PDF.

    Wpis jest częścią akcji Pozytywna Dietetyka

    Logo akcji Pozytywna Dietetyka prowadzonej przez Barbarę Dąbrowską

    Zdjęcie: Charles Deluvio/Unsplash

    Zobacz także inne infografiki:

    Jak przyprawiać bez soli? 8 trików [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
    Jak przebiega dieta odchudzająca? Etapy odchudzania [INFOGRAFIKA DIETETYKA]
    7 zasad czytania etykiet żywności [INFOGRAFIKA DIETETYKA]

    Barbara Dąbrowska-Górska
    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.