Bób – jak kupować, przechowywać i wykorzystać? [PORADNIK]

Ostatnia aktualizacja 1 rok temu
Bób
1024 683 Barbara Dąbrowska-Górska

Bób należy do rodziny roślin strączkowych, ale ze względu na wysoką zawartość skrobi bliżej mu do ziemniaka. Sprawdź, jakie ma właściwości i wartość odżywczą!

Mam kompletnego świra na punkcie bobu. Najlepiej, żeby mi go ktoś wydzielał, bo w przeciwnym wypadku zjem całą michę.

Bób – jak kupować?

Sezon na bób zaczyna się pod koniec czerwca, na początku lipca i trwa przez około miesiąc. Na szczęście przez cały rok można kupić dobrej jakości bób mrożony. Wraz z początkiem lipca dostępny jest już pierwszy, młody bób. Rozpoznasz go po intensywnie zielonym kolorze. Starszy ma znacznie bledszy kolor.

Jak przechowywać?

Jeśli tylko masz możliwość od razy po zakupie przekładaj bób z plastikowej, szczelnie zamykanej torby do miski lub torby papierowej. Nie wiem jak to się stało, że większość sprzedawców wystawia go na słońce, nierzadko przez długie godziny w foliowych, strunowych torbach? W takich warunkach dużo szybciej się psuje i zaczyna gnić.

Czas przechowywania: 2 dni (w lodówce).

Jak wykorzystać?

Młody możesz jeść z łupinami, starszy trzeba obierać, inaczej będzie bardzo ciężkostrawny. Bób najlepiej obierać tuż po ugotowaniu. Wrzący możesz zahartować zimną wodą i od razy przystąpić do obierania.

Warzywo to możecie jeść samodzielnie lub z dodatkiem ziół- koperku czy natki pietruszki. Możecie użyć go do przygotowania pasty na chleb, ugotować zupę krem, czy przyrządzić farsz do pierogów. Świetnie sprawdza się w sałatce, bo jest bardzo sycący.

Zdjęcie: niebieskibanan/Pixabay

Jak ugotować bób?

Bób gotujemy w dość dużej objętości wody. Musi być jej tyle, aby dokładnie przykryć całą porcję. Młody wystarczy gotować około 15 minut, starszy nawet 30 minut. Należy uważać, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy będzie go ciężko wyłuskać z łupiny.  Soli użyj dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie warzywo będzie zbyt twarde. Ja polecam najpierw ziarenka ugotować w lekko osolonej wodzie, a potem zamarynować w oliwie z dodatkiem ziół. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Do gotowania najlepiej nadaje się młody bób – jest zwarty i nie rozpada się.
  2. Każdy kilogram gotuj w dwukrotnie większej objętości wody.
  3. Do gotowania dodaj niewielką ilość soli.
  4. Możesz dorzucić także posiekany koperek lub natkę pietruszki.
  5. Po ugotowaniu bób wrzuć do miski w której wymieszasz kilka łyżek oliwy z oliwek z papryką w proszku, suszonym rozmarynem, oregano, solą himalajską i innymi ulubionymi ziołami.
  6. Całość odstaw do marynowania na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Metamorfoza zupy banner poziomy

Wartość odżywcza bobu

Bób w 100 g porcji  zawiera 76 kcal (w garści 61 kcal) – niewiele, choć znam takich dla których kilogram to żaden problem, a wtedy to już 760 kcal. Bób jak na warzywo zawiera sporo białka, choć w porównaniu z innymi strączkowymi znacząco mniej – np. 100 g bobu to 7,1 g białka, a 100 g soczewicy zielonej ugotowanej 12,1 g.

Dużym plusem bobu jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelita grubego, ale jednocześnie sprawia, że jest ciężkostrawny i wiatropędny. Z tego względu warto nie przesadzać z jego ilością. Warzywo to jest źródłem:

  • żelaza niehemowego,
  • miedzi,
  • magnezu,
  • kwasu foliowego.

Bób w 100 g:

  • Energia (kaloryczność): 76 kcal
  • Białko: 7,1 g
  • Tłuszcz: 0,4 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g
  • Węglowodany: 8,2 g
  • Błonnik: 5,8 g

Przeczytaj także inne ciekawe wpisy:

Mam nadzieję, że treści z mojego bloga na co dzień pomagają Ci w kuchni. Jeśli chcesz mi za to podziękować, to postaw mi wirtualną kawę.

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.