Sałatka z bobem i kurczakiem – idealna na początek sezonu

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Przepis na bób - sałatka z bobem i kurczakiem
1024 678 Barbara Dąbrowska-Górska

Bób uwielbiam, kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem i podjadaniem z miski, tuż po ugotowaniu na działce. Przygotowałam dla was nietypowy przepis na bób w formie sałatki.

Uwielbiam prosty, gotowany bób z odrobiną oliwy i ziołami, ale w tej wersji, z dodatkiem marynowanego kurczaka też jest przepyszny! Przepis na bób? Bardzo proszę!

Przepis na bób: sałatka z bobem i kurczakiem (na  2 porcje):

Składniki:

  • 100 g piersi z kurczaka (zazwyczaj 1/2 porcji)
  • 2 pomidory (najlepiej aromatyczne malinowe)
  • 150 g bobu ugotowanego i wyłuskanego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • łyżka uprażonych pestek dyni
  • garść dowolnych kiełków

Zobacz także – Pomidory – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?

Marynata do kurczaka:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do marynaty,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony lub świeży tymianek
Przepis na bób - sałatka z bobem i kurczakiem

Jak zrobić sałatkę z bobem?

  1. Zaczynamy od przygotowania marynaty. W dużej misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek.
  2. Oczyszczoną z błonek pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy w całości do marynaty i odstawiamy na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie mięso, razem z marynatą wkładamy do woreczka do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. W woreczku warto zostawić sporo powietrza, woreczek przed pieczeniem należy ponakłuwać widelcem, a po pieczeniu mięso z woreczkiem odstawić na bok do ostygnięcia. Nie rozcinamy woreczka zaraz po pieczeniu, inaczej mięso będzie suche.
  4. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak już będzie miękki odcedzamy i od razu, jeszcze gorący obieramy. Ostudzonego bobu nie da się obrać.
  5. Paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidora również (wcześniej należy go sparzyć i obrać ze skórki).
  6. Mięso wyjęte w woreczka do pieczenia kroimy w dość dużą kostkę.
  7. Rozgrzewamy dużą patelnię i wrzucamy na nią kiełki oraz nasiona słonecznika, podprażamy przez 2-3 minuty.
  8. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem, który został z pieczenia mięsa w woreczku.

Smacznego!

Te wpisy mogą cię zainteresować:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.