W moje wersji risotto z ciecierzycą zmieszałam pół na pół ryż Arborio z ryżem brązowym, aby zwiększyć ilość błonnika pokarmowego w daniu. Użyłam też mniejszej ilości masła i parmezanu, aby danie było lżejsze. Rzadko zdarza mi się zachwycać swoim daniem, bo jestem perfekcjonistką. Niemniej jednak jedząc to risotto pomyślałam sobie: pyszne!
Risotto z ciecierzycą, pomidorami i bazylią – zdrowsza wersja!
Składniki:
- 60 g ryżu brązowego (4-5 łyżek)
- 60 ryżu do risotto Arborio (4-5 łyżek)
- łyżka masła czosnkowego
- 3 pomidory
- 1 puszka ciecierzycy
- 100 ml białego wina
- 700-800 ml bulionu warzywnego
- garść liści bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz
Spróbuj pysznego dodatku do kanapek: Pasta z bobu z orzechami włoskimi
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić suchy ryż i smażyć około 1 minuty, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
- Dodać białe wino, poczekać aż odparuje.
- Do ryżu dodać 2 łyżki od zupy bulionu, poczekać aż się wchłonie, dodać kolejne dwie łyżki, poczekać aż się wchłonie – postępować tak aż zużyjecie 1/2 bulionu.
- Następnie do risotto dodać pomidory, odczekać aż ryż wchłonie część soku z pomidorów.
- Kontynuować dodawanie bulionu.
- Na koniec do risotta dodać odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę, posiekaną bazylię oraz łyżkę startego parmezanu.
- Resztę parmezanu zużyć do posypania risotta przed podaniem.
Smacznego!
Zostaw komentarz