Quesadilla z kurczakiem to szybkie i proste danie inspirowane kuchnią meksykańską. Samo przygotowanie trwa nie więcej niż 15 minut (poza marynowaniem kurczaka). Nie masz pomysłu na szybki obiad czy lunch do pracy? Przygotuj quesadillę z kurczakiem i papryką. Zobacz przepis!
Jak zrobić quesadilla z kurczakiem?
Jedyne, co musisz wcześniej zaplanować to marynowanie kurczaka w jogurcie z dodatkiem przypraw. Dzięki temu mięso robi się kruche i soczyste. Postaraj się poszukać w sklepie pełnoziarnistych tortilli, dzięki czemu dania będzie miało więcej błonnika.
Składniki (4 porcje):
Marynata jogurtowa
- 1/2 op. gęstego jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
- sól,
- pieprz.
Pozostałe składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 pełnoziarniste tortille,
- 1 połówka piersi z kurczaka (pierś składa się 2 części, do przepisu bierzemy jedną),
- 1 średnia czerwona papryka,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki startego żółtego sera typu gouda, ementaler.
Zobacz także: Enchilada z indykiem i sosem pomidorowym [PRZEPIS]
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
- Kurczaka oczyść z błon i pokrój w dość małą kostkę, włóż do marynaty i dokładnie wymieszaj.
- Marynuj kurczaka w jogurcie z przyprawami minimum 3 godziny, najlepiej całą noc, w lodówce.
- Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w słupki.
- Rozgrzej patelnię z oliwą, podsmaż kurczaka z marynaty jogurtowej na złoto.
- Rozgrzej drugą patelnię, tym razem bez dodatku tłuszczu. Tortillę posmaruj koncentratem, posyp żółtym serem, dorzuć kurczaka, paprykę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przykryć drugą tortillą.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię (to ważne, aby patelnia była dobrze rozgrzana) wrzucić queasadillę, smaż dwie minuty z jednej strony.
- Ręką przerzuć quesadillę na drugą stronę i podsmaż przez dwie minuty. Pokrój na trójkąty.
Spróbuj także innych przepisów dietetyka:
Zostaw komentarz