fbpx

Pasta z tuńczyka – szybki sposób na inną kanapkę

Ostatnia aktualizacja 1 rok temu
Pasta z tuńczyka
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Pasty są moim ulubionym dodatkiem do pieczywa. Kanapka nie musi równać się ser, szynka i pomidor. Ta pasta z tuńczyka jest super prosta – przygotujesz ją w 5 minut.

Kanapki dają nieskończoną ilość możliwości zmiany smaku. Wystarczy, że zaczniesz eksperymentować z pastami. Masz ochotę na odmianę? Spróbuj pasty z tuńczyka!

Pasta z tuńczyka

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego,
  • 1 łyżeczka koperku i odrobina do posypania,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • średni kawałek papryki konserwowej (około 40 g),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • chleb żytni na zakwasie.

Zobacz także: Pasta z bobu z orzechami włoskimi

Pasta z tuńczyka fit

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

  1. Tuńczyka odsącz z płynu.
  2. W misce wymieszaj tuńczyka, dodać jogurt, koperek, paprykę w proszku, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.
  3. Zmiksuj składniki blenderem, wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką.
  4. Na koniec posyp pastę koperkiem.
  5. Podawaj z dobrym chlebem na zakwasie.

Spróbuj także tych przepisów dietetyka:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.