Pasty są moim ulubionym dodatkiem do pieczywa. Kanapka nie musi równać się ser, szynka i pomidor. Ta pasta z tuńczyka jest super prosta – przygotujesz ją w 5 minut.
Kanapki dają nieskończoną ilość możliwości zmiany smaku. Wystarczy, że zaczniesz eksperymentować z pastami. Masz ochotę na odmianę? Spróbuj pasty z tuńczyka!
Pasta z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, greckiego,
- 1 łyżeczka koperku i odrobina do posypania,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- średni kawałek papryki konserwowej (około 40 g),
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- pieprz,
- chleb żytni na zakwasie.
Zobacz także: Pasta z bobu z orzechami włoskimi
Jak zrobić pastę z tuńczyka?
- Tuńczyka odsącz z płynu.
- W misce wymieszaj tuńczyka, dodać jogurt, koperek, paprykę w proszku, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Zmiksuj składniki blenderem, wymieszaj z pokrojoną w kostkę papryką.
- Na koniec posyp pastę koperkiem.
- Podawaj z dobrym chlebem na zakwasie.
Spróbuj także tych przepisów dietetyka:
Zostaw komentarz