Jesteście fanami muffinów na słodko czy słono? Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, a to jedne z moich ulubionych muffinek na słono. Trzeba się trochę porozmieszczać jesienią a co?! Przed wami rozgrzewające, jesienne muffinki pełnoziarniste z tymiankiem, garam masalą i harissą!
Przepis na muffinki pełnoziarniste z tymiankiem, garam masalą i harissą!
Składniki:
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham (w wersji bezglutenowej można użyć mąki z ciecierzycy)
- 3 jajka zerówki „0”
- 100 ml kefiru
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g tartego sera grana padano/parmezan/bursztyn
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka harissy (ostra paprykowa pasta)
- 4 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych pistacji
- sól
- pieprz
Jak zrobić muffinki pełnoziarniste z tymiankiem, garam masalą i harissą?
- Połącz jajka, kefir i oliwę – ubij mikserem, aż uzyskasz lekką pianę.
- Do powstałej mieszanki dodaj przesianą mąkę, łyżkę proszku do pieczenia oraz przyprawy – tymianek, garam masalę, harissę, solidną szczyptę soli oraz pieprzu.
- Wsyp orzeszki piniowe lub pistacje.
- Całość wymieszaj, ale nie za dokładnie, tylko do połączenia składników. Foremki do muffinów napełnij do 3/4 wysokości, piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Zobacz także inne pyszne przepisy:
Zostaw komentarz