Jeśli macie tylko 15 minut na przygotowanie pysznego obiadu to makaron wstążki z soczewicą i szałwią sprawdzi się idealnie. Proste połączenie wyraźnych smaków, a do tego węglowodany złożone i wartościowe białko z soczewicy.
Makaron z soczewicą – syci na długo
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu typu wstążki (tagiatelle)
- 1 puszka soczewicy brązowej
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce lub 3-4 świeże pomidory
- garść posiekanych liści szałwii lub łyżeczka suszonej szałwii
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula (ja użyłam czerwonej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- tarty parmezan do podania
- posiekana natka pietruszki do podania
Spróbuj też: Mini zapiekanki żytnie z sosem pomidorowym i cieciorką
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i czosnek.
- Po 2-3 minutach dodać odsączoną soczewicę i pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i szałwią.
- W międzyczasie ugotować makaron ze szczyptą soli.
- Zawartość patelni gotować na słabym ogniu przez około 5 minut.
- Ugotowany makaron dorzucić do patelni – wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze około 2 minut.
- Podawać posypane parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki „Limoncello and Linen Water” Tessy Kiros
*Wpis przeniesiony został z nieistniejącego już, mojego bloga lunchblog.pl.
Zostaw komentarz