Kisiel z siemienia lnianego osłania nie tylko śluzówkę przewodu pokarmowego, ale także chroni gardło, łagodzi zgagę i wpływa na sytość po posiłku. Jak przygotować kisiel z siemienia lnianego? Mam dla Ciebie sposoby, które sprawią, że ten lniany „glut” nie będzie wreszcie smakował jak nic.
Na skróty:
- Kisiel z siemienia lnianego — właściwości
- Przepis na kisiel z siemienia lnianego
- Kisiel z siemienia lnianego na żołądek, jelita i…odchudzanie?
Kisiel z siemienia lnianego — właściwości
Siemię lniane, czyli nasiona lnu to naładowany po brzegi składnikami odżywczymi produkt. Mowa między innymi o:
- błonniku pokarmowym,
- kwasach tłuszczowe omega-3
- związkach bioaktywnych (np. lignany),
- dobrej jakości białku roślinnym.
Siemię lniane to nasz polski skarb, a za jego regularnym spożywaniem przemawia łatwa dostępność i stosunkowo niska cena oraz bogactwo prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim kwasy omega wspierają Twoją pamięć i koncentrację, a także redukują stany zapalne w organizmie. Natomiast lignany działają przeciwcukrzycowo i wykazują zdolność eliminacji wolnych rodników. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wpływie spożywania nasion lnu, zarówno w postaniu kisielu czy pozyskiwanego z nich oleju, odsyłam Cię do osobnego artykułu, poświęconemu w całości temu tematowi. W tym tekście skupię się wyłącznie na przepisach.
Przeczytaj więcej: Jak pić siemię lniane? Komplety przewodnik
Siemię lniane bardzo często spożywa się w postaci wspomnianego kisielu, który oprócz tego, że dostarcza wspierających składników odżywczych, działa osłaniająco na przewód pokarmowy. Chodź – nawarzymy razem kisielu!
Przepis na kisiel z siemienia lnianego
Metod, a w zasadzie proporcji pozwalających na przygotowanie kisielu z siemienia lnianego jest wiele. Warto metodą prób i błędów dopasować ilość wody czy nasion do swoich preferencji. Jednak pamiętaj, że jak zawsze w dietetyce – ilość ma znaczenie. Spożywaj siemię lniane, czy to w postaci kisielu, czy jako dodatek do różnego rodzaju dań regularnie, jednak nie przekraczaj 30 g (około 3 łyżek) nasion w ciągu dnia. Dla ułatwienia proponuję przygotować sobie większą ilości kisielu i podzielić go na 2 lub 3 porcje, które spożyjesz w ciągu dnia. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, z którego ja korzystam.
Najprostszy przepis na kisiel z siemienia lnianego
Składniki:
- 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 szklanka ciepłej lub wrzącej wody
Przygotowanie:
- Nasiona przesyp do garnka i zalej wodą.
- Odstaw na minimum godzinę, a następnie odcedź i wypij.
W wersji z przepisu używa się mielonego siemienia, żeby proces kleikowania krócej trwał. Warto pamiętać, że należy wtedy użyć świeżo-mielonego siemienia, tylko takie zachowa wszystkie swoje cenne właściwości. Ja do mienienia siemienia używam młynka do pieprzu. Niestety zalewanie ciepłą/gorącą wodą ma swoje konsekwencje w postaci obniżenia wartości odżywczej, dlatego jeśli masz czas, to przygotuj kleik z wariantu – metodą nocną.
Masz problemy z przewodem pokarmowym i potrzebujesz indywidualnej opieki dietetyka? Skorzystaj z najlepszej diety online!
Muszę Ci szczerze przyznać, że nie przepadam za samym kisielem z siemienia lnianego. Ten smak i konsystencja są dla mnie trudne do zniesienia. Dla poprawy smaku możesz dodać do niego mus owocowy, świeże owoce, mleko czy orzechy. Oprócz walorów smakowych wzbogacą one także kisiel o dodatkowe składniki odżywcze. Siemię lniane sprawdzi się bardzo dobrze jako dodatek do tradycyjnego kisielu na bazie skrobi. Jeśli nie możesz przekonać się do „glutka” lnianego, spróbuj przygotować zwykły kisiel z dodatkiem nasion tej cennej rośliny.
Przepis na owocowy kisiel z siemienia
Składniki:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 100 g mrożonych lub świeżych owoców, np. jagód (tu pełna dowolność),
- 1 łyżeczka erytrolu,
- 1-2 łyżeczki siemienia lnianego,
- 1 szklanka wody.
Wskazówka: zamiast wody możesz też użyć soku owocowego.
Przygotowanie:
- ¾ ilości wody wlej do garnka z dodatkiem jagód i słodzika.
- Wymieszaj i zagotuj.
- W pozostałej ilości wody wymieszaj skrobię i wlej do gotującej się zawartości garnka.
- Całość mieszaj i gotuj jeszcze przez około minutę.
- Dodaj siemię lniane i wymieszaj.
Gotowe!
Przeczytaj także: Dieta lekkostrawna – na czym polega i jak ją stosować (+ przepisy)?
Kisiel z siemienia lnianego na żołądek, jelita i…odchudzanie?
Kisiel z siemienia lnianego polecany jest w różnego rodzaju dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego, np. stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, gdyż działa on osłaniająco i łagodząco. Jego spożywanie rekomenduje się także przy zaparciach oraz w zespole jelita drażliwego (IBS). Niektórzy autorzy zalecają, by siemię lniane wprowadzać do diety stopniowo, rozpoczynając od 1 łyżki dziennie, tak by przyzwyczaić organizm do zwiększonej podaży błonnika pokarmowego.
Czy „glutek” pomaga na odchudzanie? Powiedzmy sobie to szczerze – kisiel nie ma magicznych właściwości odchudzających, ale może wpływać na odczuwanie sytości poposiłkowej. Dzieje się tak dzięki wspomnianemu wcześniej błonnikowi pokarmowemu. Z tego powodu kisiel z siemienia lnianego może być częścią kuracji odchudzającej.
Kisiel z lnu zalecany jest również w stanach zapalnych gardła, dla niektórych jest także ukojeniem w przypadku zgagi. Określany jest często jako „babciny” sposób na różnego rodzaju dolegliwości, jednak za jego stosowaniem przemawia skuteczność, zawartość cennych składników odżywczych oraz związków bioaktywnych. Warto korzystać z tego co daje nam natura. No to siup – na zdrowie!
Postaw mi kawę, w ten sposób pokażesz mi, że doceniasz moje działania edukacyjne!
Bibliografia:
- D. Wnęk (2021), Siemię lniane — właściwości i przeciwwskazania. Medycyna Praktyczna
- D. Włodarek, Wybrane choroby przewodu pokarmowego. W: (red.) D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietetoterapia. Wyd. PZWL, Warszawa 2014: s. 205
Zdjęcie okładkowe: Shutterstock
Kamila
W tej metodzie na zimno ziarna usuwamy?
Ja umieściłam ziarenka w sitku od herbaty, zalałam zimną wodą na całą noc. Ale rano ta ciecz wydawała mi się za mało glutowata 😉 I pomyślałam, że może trzeba też spożyć te ziarenka?