Kocham buraki! Mogłabym je jeść w różnych formach, całymi dniami. Są super smaczne, dostępne przez cały rok i tanie! Warzywo idealne? Warto korzystać z ich silnych właściwości krwiotwórczych, ale przede wszystkim cieszyć się nimi w kuchni!
Buraki – kompendium wiedzy
Jak kupować buraki?
Burak im starszy tym mniej smaczny. Z tego powodu wybierając buraki warto stawiać na te najmłodsze, choć zimą nie zawsze jest to możliwe. Jeśli kupujecie buraki w sezonie to wybierajcie warzywa z liśćmi. To na liście powinniście spoglądać w pierwszej kolejności, bo po nich widać pierwsze oznaki starzenia buraka. Liście powinny być sprężyste, jędrne i zielone.
Przyjrzyjcie się skórce – powinna być lśniąca, niepomarszczona, bez znaków pleśni. Białe krążki na powierzchni bulwy mogą świadczyć o włóknieniu warzywa i dużej zawartości błonnika pokarmowego, który, w nadmiarze, pogarsza smak buraka.
Sezon na botwinkę i młode buraki zaczyna się już w maju. Pełny sezon trwa do października.
Jak przechowywać buraki?
Jeśli kupiliście buraki z liśćmi to trzeba je usunąć w pierwszej kolejności. Liście wyciągają wilgoć z buraka. Jeśli liście są jędrne wykorzystajcie je w sałatce.
Buraki przechowujcie w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. To ważne, by były suche. Jeśli buraki będą zawilgocone szybko rozwinie się na nich pleśń.
Buraki możecie przechowywać przez okres 4 tygodni, choć niektórzy przechowują je nawet do 3 miesięcy.
Surowych buraków nie należy mrozić.
Jak wykorzystać buraki?
Na surowo
Jeśli chcecie spróbować buraka na surowo obiercie go i pokrójcie na super cienkie plasterki (jak szynka parmeńska). Podawajcie np. w postaci „carpacio” buraczanego z orzechami włoskimi, rukolą, oliwą i serem feta.
Surowego buraka można też używać jak makaronu. W sklepach dostępne jest spaghetti z buraka.
Pieczone
To chyba najpopularniejszy i jednocześnie najsmaczniejszy sposób przygotowania buraków. Zobaczcie moje pieczone warzywa z solą gruboziarnistą!
W zupie
Burak w zupie to nie tylko barszcz czerwony. Można także przygotowywać pyszny krem z buraków, czy łączyć nietypowe smaki. Spróbujcie tej zaj…stej zupy, którą znalazłam na blogu Everydayflavours – krem z buraków i malin! PYCHA!
Jako dodatek
Nieśmiertelne tarte buraczki do obiadu albo puree z sokiem z cytryny. Zawsze spoko! 🙂
Na słodko
Buraki można wykorzystać jako bazę do ciasta i przygotować pyszne, buraczane brownie.
Jeśli tylko znajdziecie w sklepie buraki w innych kolorach – zaszalejcie! Każdy kolor ma delikatnie inny smak. Możecie spotkać bulwy żółte, fioletowe, pomarańczowe, czy nawet w paski bordowo-białe.
Wartość odżywcza buraków
100 g surowych buraków to:
- Wartość energetyczna: 42 kcal
- Węglowodany: 7,3 g
- Tłuszcz: 0,1 g
- Białko: 1,8 g
- Błonnik pokarmowy: 2,2
Buraki charakteryzują się wysoką zawartością kwasu foliowego, który jest niezbędny by mogły powstawać prawidłowe czerwone krwinki. Osoby z niedokrwistością megaloblastyczną, z niedoboru kwasu foliowego, powinny pić dużo soku z buraków.
Sok z buraka – idealny na jesień i zimę
Buraki są sycące, dlatego świetnie sprawdzają się na diecie odchudzającej. Buraki charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym, nie wpływają znacząco na gwałtowne zmiany stężenia glukozy we krwi.
Z innych składników odżywczych warto podkreślić także zawartość witaminy C (wspomaga odporność i wzmacnia naczynia krwionośne) i manganu (wspiera zdrowie kości).
Zobaczcie inne posty jak kupować, przechowywać, wykorzystać?:
Pomarańcze – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Pomidory – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Granat – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Potrzebujesz pomocy dietetyka – umów się na wizytę!
Jeśli chcesz więcej moich porad, to postaw mi wirtualną kawę. Dzięki niej mogę tworzyć dalej.
RODO
Czytałam tak sobie z przyjemnością, aż NAGLE… Po co to paskudne „zaj…ą”? Po co w ogóle psuć teksty takimi potworzastymi wyrażeniami – i je jednocześnie wykropkowywać? Jaki sens? To ma czemuś służyć? Czemu?
Proszę się zdecydować i używać otwarcie, najlepiej co drugie słowo, tych wszystkich zajebistości, japierdolę i innych, jakże popularnych niestety, bo jakże nam wszystkim potrzebnych i jedynych ekspresyjnych wyrażeń – ALBO wybrać zwykły, mało ciekawy sposób przekazu, bez przymilania się stałym użytkownikom języka ulicznego. Decyzja należy do Pani.