Dieta w anemii wymaga dość dużej uważności. Dlatego skomponowałam dla Ciebie jadłospis, żebyś Ty już nie musiała/musiał myśleć, co zjeść, by poprawić wyniki i poczuć się lepiej!
Na skróty:
Dieta przy anemii — na co zwrócić uwagę?
Z czym kojarzy Ci się dieta w anemii? Z jadłospisem pełnym żelaza? Słusznie! Jednak równie ważna jest dbałość o odpowiednią podaż witamin B6, B12 oraz kwasu foliowego nie tylko wtedy, gdy już nastąpi ich niedobór. Żelazo jest dość problematycznym mikroskładnikiem, jego przyswajalność z pożywienia jest dość niska, szczególnie z produktów pochodzenia roślinnego. Zanim pokażę Ci, jak komponować jadłospis przy anemii najpierw sprawdź, gdzie szukać kluczowych składników. Poniżej znajdziesz listę produktów, zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które są dobrym źródłem żelaza, witaminy B12, B6 oraz kwasu foliowego.
Źródła żelaza:
- mięso i podroby,
- nasiona roślin strączkowych,
- nasiona i pestki – zwłaszcza pestki dyni i nasiona lnu,
- produkty zbożowe 0 szczególnie otręby i zarodki pszenne,
- warzywa,
- owoce,
- jajka,
- ryby,
- produkty mleczne, zwłaszcza sery żółte,
- ziemniaki.
Źródła witaminy B12:
- mięso,
- ryby,
- produkty mleczne.
Źródła witaminy B6:
- produkty zbożowe,
- mięso,
- orzechy, pestki i nasiona,
- ryby,
- drożdże,
- ziemniaki,
- owoce i warzywa,
- jajka,
- produkty mleczne.
Źródła kwasu foliowego:
- drożdże,
- warzywa, zwłaszcza zielone,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy,
- nasiona i pestki,
- jajka,
- produkty zbożowe,
- owoce,
- mięso,
- produkty mleczne.
Jak widać, niektóre produkty, np. produkty zbożowe są świetnym źródłem prawie każdego z wymienionych składników, zwłaszcza że spożywasz ich dość dużo. Warto podkreślić, że witamina B12 znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, stąd obowiązek jej suplementacji wśród wegan, jednak zaleca się, by suplementację rozważyli także wegetarianie. Dieta pozostałych osób, z pewnymi wyjątkami, np. zażywanie niektórych leków (metformia!) może zwiększać ryzyko niedoboru witaminy B12, jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie na wspomniane składniki, pod jednym warunkiem – powinna być ona urozmaicona.
Sprawdź, jak prawidłowo przyjmować suplementy żelaza
Dieta na anemię – jadłospis 1800 kcal
Przygotowałam dla Ciebie jadłospis, który będzie Cię wspierał w leczeniu anemii. Jadłospis dostarcza odpowiedniej ilości żelaza, witaminy B6 i B12 oraz kwasu foliowego.
Dzień 1
Śniadanie: sałatka z burakiem i serem twarogowym
Wartość odżywcza:
- 416 kcal,
- 28,7 g białka,
- 16,7 g tłuszczu,
- 44 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 małe ugotowane buraki lub 1 duży,
- 2 garści szpinaku (50 g),
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 75 g twarogu chudego,
- kiełki brokuła,
- sól, pieprz
- kromka pieczywa razowego.
Przygotowanie:
- Buraka pokrój w cienkie plastry.
- Na talerzu wyłóż szpinak, dodaj plastry buraka.
- Orzechy pokrusz i posyp nimi buraki.
- Dodaj pokruszony twaróg i kiełki brokuła.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Zjedz z pieczywem.
II śniadanie: koktajl bananowy na mleku sojowym
Wartość odżywcza:
- 377 kcal,
- 18 g białka,
- 18,3 g tłuszczu,
- 46,6 g węglowodanów.
Składniki:
- banan,
- szklanka mleka sojowego,
- łyżka masła orzechowego,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Przygotowanie:
- Składniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj.
Obiad: makaron z tofu i fasolką szparagową
Wartość odżywcza:
- 523 kcal,
- 25 g białka,
- 20 g tłuszczu,
- 71,7 g węglowodanów.
Składniki:
- szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego,
- 1-2 ząbki czosnku,
- łyżeczka sosu sojowego,
- ½ kostki tofu,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- 200 g fasolki szparagowej,
- łyżka oliwy,
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w kostkę, zamarynuj w sosie sojowym.
- Fasolkę i makaron (osobno) ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz tofu.
- Dopraw tymiankiem i podsmaż do zarumienienia.
- Dodaj ugotowaną fasolkę i makaron. Wymieszaj.
- Przed podaniem posyp siemieniem lnianym (najlepiej świeżo zmielonym).
Kolacja: tosty z awokado i pomidorem
Wartość odżywcza:
- 424 kcal,
- 16 g białka,
- 22,5 g tłuszczu,
- 43 g węglowodanów.
Składniki:
- ½ szt. awokado,
- kilka listków świeżej bazylii,
- łyżeczka oliwy,
- 2 plastry mozzarelli,
- pomidor,
- 2 kromki chleba razowego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- W tosterze lub na suchej patelni przygotuj tosty.
- Awokado obierz, rozdrobnij widelcem, dopraw.
- Pomidora pokrój w plastry.
- Tosty posmaruj awokado, posyp startą mozzarellą i dodaj plastry pomidora.
- Posyp bazylią.
Dzień 2
Śniadanie: kanapki z pastą jajeczną z twarogiem
Wartość odżywcza:
- 435 kcal,
- 31 g białka,
- 15,7 g tłuszczu,
- 43 g węglowodanów.
Składniki:
- 1 ugotowane na twardo jajko,
- ¼ szt. papryki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka natki pietruszki,
- 2 plastry twarogu półtłustego,
- łyżka kiełków brokuła,
- łyżka siemienia lnianego,
- sól, pieprz,
- 2 kromki chleba razowego.
Przygotowanie:
- Ugotowane jajko rozdrobnij widelcem.
- Dodaj twaróg, sól, pieprz. Wymieszaj.
- Dodaj jogurt i natkę pietruszki, wymieszaj i nałoż na pieczywo.
- Posyp siemieniem oraz kiełkami.
II śniadanie: sok z buraka, marchwi i jabłka + pistacje
Wartość odżywcza:
- 404 kcal,
- 12 g białka,
- 16,7 g tłuszczu,
- 60 g węglowodanów.
Składniki:
- średni burak,
- 2 małe marchewki,
- łyżka natki pietruszki,
- jabłko
- garść pistacji
Przygotowanie:
- Z buraka, marchwi, pietruszki i jabłka przygotuj sok w sokowirówce lub zblenduj je na koktajl.
- Zjedz razem z pistacjami.
Przeczytaj także: Sok z buraka – idealny na jesień i zimę
Obiad: grillowana pierś z kurczaka z surówką
Wartość odżywcza:
- 521 kcal,
- 43,3 g białka,
- 15 g tłuszczu,
- 54,7 g węglowodanów.
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- ząbek czosnku,
- szczypta rozmarynu,
- łyżeczka oliwy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- ½ szt. jabłka,
- marchew,
- łyżeczka siemienia lnianego.
- 50 g suchej komosy ryżowej.
Przygotowanie:
- Surówka: jabłko i marchew zetrzyj na tarce, dodaj sok z cytryny oraz siemię i wymieszaj.
- Pierś zamarynuj w oliwie, rozmarynie i czosnku.
- Usmaż ją na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
- Komosę ugotuj w osolonej wodzie.
- Podawaj mięso z surówką oraz komosą.
Kolacja: sałatka z serem feta
Wartość odżywcza:
- 422 kcal,
- 16,1 g białka,
- 30,1 g tłuszczu,
- 28,7 g węglowodanów.
Składniki:
- mały ogórek lub 1/2 zwykłego,
- łyżka oliwy,
- pomidor,
- 2 garści mieszanki sałat lub rukoli,
- plaster sera feta (50 g),
- 2 łyżki pestek dyni,
- łyżka otrąb pszennych,
- 10 czarnych oliwek,
- przyprawy: oregano, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie:
- Oliwki pokrój w plasterki, a pozostałe warzywa i ser w kostkę.
- Do miski przełóż mix sałat, dodaj warzywa i ser.
- Całość polej oliwą, dodaj przyprawy.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Dodaj je do sałatki wraz z otrębami i wymieszaj.
Dzień 3
Śniadanie: owsianka z pomarańczą i migdałami
Wartość odżywcza:
- 438 kcal,
- 17,5 g białka,
- 12,6 g tłuszczu,
- 72,5 g węglowodanów.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- szklanka mleka 1,5%,
- pomarańcza,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- łyżka migdałów lub płatków migdałowych.
Przygotowanie:
- Płatki ugotuj na mleku.
- Wymieszaj z otrębami.
- Dodaj pokrojoną w kostkę pomarańczę.
- Posyp pokruszonymi migdałami.
II śniadanie: kanapka z hummusem i pomidorami suszonymi
Wartość odżywcza:
- 398 kcal,
- 15,5 g białka,
- 11,3 g tłuszczu,
- 63,7 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego,
- 4 łyżeczki hummusu,
- garść rukoli,
- 2 pomidory suszone, odsączone z zalewy.
Przygotowanie:
- Kromki chleba posmaruj hummusem.
- Pomidora pokrój w paski, dodaj na kanapki.
- Posyp kanapki rukolą.
Obiad: chili con carne
Wartość odżywcza:
- 542 kcal,
- 28,3 g białka,
- 24,9 g tłuszczu,
- 52,6 g węglowodanów.
Składniki:
- ½ cebuli,
- 80 g mielonej wołowiny,
- łyżka oliwy,
- ½ puszki pomidorów lub 2-3 świeże pomidory,
- 50 g fasoli czerwonej z puszki (4 łyżki),
- sól, pieprz, ostra i łagodna papryka w proszku,
- 40 g suchego ryżu brązowego.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie.
- Dodaj mięso i po kilku minutach pomidory.
- Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą lub słodką papryką,
- Duś całość przez około 10 minut.
- Dodaj odsączoną fasolę i ugotowany ryż.
- Całość wymieszaj i gotowe.
Kolacja: komosa z fasolką i kurczakiem
Wartość odżywcza:
- 425 kcal,
- 33,5 g białka,
- 10,9 g tłuszczu,
- 50 g węglowodanów.
Składniki:
- ½ szt. cebuli,
- szklanka fasoli szparagowej,
- łyżeczka oliwy,
- 50 g suchej komosy ryżowej,
- 100 g piersi z kurczaka,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Komosę i fasolkę (osobno) ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulkę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i usmaż.
- Dodaj komosę oraz fasolkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj i gotowe.
Dzień 4
Śniadanie: kanapki z wędliną drobiową i warzywami
Wartość odżywcza:
- 445 kcal,
- 25,8 g białka,
- 20,5 g tłuszczu,
- 41,5 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 kromki pieczywa razowego,
- 3 łyżeczki serka śmietankowego,
- 2 plastry wędliny z indyka,
- ½ szt. ogórka,
- 2 rzodkiewki,
- kiełki soczewicy.
Przygotowanie:
- Pieczywo posmaruj serkiem, dodaj plastry wędliny.
- Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry i dodaj na kanapki.
- Posyp kiełkami.
II śniadanie: jogurt z płatkami i borówkami
Wartość odżywcza:
- 417 kcal,
- 16,6 g białka,
- 11,5 g tłuszczu,
- 72,3 g węglowodanów.
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki otrąb pszennych,
- 100 g borówek,
- 2 suszone morele.
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszaj z płatkami, posiekanymi morelami i otrębami.
- Posyp borówkami i gotowe.
Obiad: łosoś pieczony z kaszą jaglaną i ogórkiem kiszonym
Wartość odżywcza:
- 545 kcal,
- 38,3 g białka,
- 27,2 g tłuszczu,
- 37 g węglowodanów.
Składniki:
- łyżka soku z cytryny,
- 150 g filetu z łososia,
- łyżeczka natki pietruszki,
- łyżeczka oliwy,
- 2 małe ogórki kiszone,
- 40 g suchej kaszy jaglanej.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
- Łososia dopraw solą, pieprzem oraz oliwą i sokiem z cytryny.
- Zawiń rybę w folię aluminiową i upiecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez około 20 minut.
- Podawaj z ugotowaną kaszą oraz ogórkami kiszonymi.
Kolacja: sałatka z kaszą i jajkiem
Wartość odżywcza:
- 402 kcal,
- 16,8 g białka,
- 19,2 g tłuszczu,
- 47,8 g węglowodanów.
Składniki:
- 40 g suchej kaszy gryczanej,
- 1 ugotowane na twardo jajko,
- ½ szt. ogórka,
- łyżka oliwy,
- ¼ szt. papryki,
- łyżka natki pietruszki,
- pomidor,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- łyżka otrąb pszennych.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie.
- Natkę oraz warzywa i jajko pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj składniki z ostudzoną kaszą.
- Polej oliwą, posyp siemieniem i otrębami.
- Wymieszaj i gotowe.
Dzień 5
Śniadanie: budyń z kaszy jaglanej z bananem
Wartość odżywcza:
- 419 kcal,
- 14,8 g białka,
- 9 g tłuszczu,
- 72,7 g węglowodanów.
Składniki:
- ¼ szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka mleka 1,5%,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- banan.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na mleku, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Banana pokrój na mniejsze części i zblenduj razem z ugotowaną kaszą.
- Posyp siemieniem i gotowe.
Przeczytaj także: Picie siemienia lnianego – po co, jak, kiedy? Przewodnik
II śniadanie: kanapki z serem
Wartość odżywcza:
- 416 kcal,
- 22 g białka,
- 20,4 g tłuszczu,
- 36,2 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego,
- łyżka pasty warzywnej na bazie strączków,
- 2 plastry sera żółtego,
- garść roszponki lub rukoli,
- łyżeczka siemienia lnianego.
Przygotowanie:
- Kromki pieczywa osmaruj pastą, dodaj plastry sera.
- Posyp kanapki roszponką/rukolą i siemieniem.
Obiad: grillowany ser halloumi z frytkami z buraka
Wartość odżywcza:
- 547 kcal,
- 21,5 g białka,
- 40,8 g tłuszczu,
- 29,3 g węglowodanów.
Składniki:
- 2 średnie buraki,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy — tymianek, sól, pieprz.
- 2 plastry sera halloumi,
- garść pomidorków koktajlowych,
- świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Buraki obierz i pokrój w słupki.
- Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Upiecz w rozgrzanym do 200 st. piekarniku przez około 25-30 minut.
- Pomidorki pokrój na połówki, wymieszaj z posiekaną bazylią.
- Ser grilluj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym i podawaj z frytkami.
Kolacja: naleśniki ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Wartość odżywcza:
- 423 kcal,
- 22,5 g białka,
- 16,2 g tłuszczu,
- 52,1 g węglowodanów.
Składniki:
- jajko,
- łyżeczka oliwy,
- 2 garście szpinaku,
- ząbek czosnku,
- 3 pomidorki suszone
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- ½ szklanki mleka,
- łyżka startej mozzarelli,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z jajkiem, stopniowo dodaj mąkę, szczyptę soli i wymieszaj robotem na gładką masę.
- Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką usmaż naleśniki beztłuszczowo.
- Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś aż zwiędnie.
- W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Pomidora suszonego pokrój w kostkę, dodaj do szpinaku wraz z mozzarellą.
- Wymieszaj.
- Farszem nadziewaj naleśniki i zawijaj według uznania.
Jadłospis dostarcza średnio:
- 18 mg żelaza,
- 3.3 mcg witaminy B12,
- 559 mcg kwasu foliowego.
- 2.75 mg witaminy B6.
Zdjęcie okładkowe: Ella Ollson/Pexels
Bibliografia:
- D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, Dietoterapia. Wyd. PZWL, Warszawa 2014.
Zostaw komentarz