Przygotowałam dla Ciebie ściągę pełną prostych, szybkich i zdrowych przepisów na lunchbox. Znajdziesz tu coś pysznego zarówno dla siebie, do pracy, jak i dla Twojego dziecka do szkoły. Zapisz, wydrukuj i korzystaj, udostępniam Ci najlepsze pomysły na lunchbox.
Na skróty:
- Co powinien zawierać wartościowy lunchbox?
- Jak zaplanować idealny lunchbox dla Ciebie?
- Pomysły na lunchbox do pracy
- Pomysły na lunchbox do szkoły
Co powinien zawierać wartościowy lunchbox?
Lunchbox może wydawać Ci się chwytliwą i modną nazwą, jednak jego przygotowanie to wspaniała okazja do zadbania o to, co zjadasz w pracy, na uczelni czy w podróży. Odpowiednio planując i przyrządzając lunchboxa masz pewność, że znajdzie się w nim to, co lubisz, oraz że dostarczysz odpowiednią ilość składników odżywczych. Wróćmy zatem do planowania. Co powinien zawierać odżywczy i zdrowy lunchbox?
- BIAŁKO – to bardzo ważny składnik, bo dzięki temu posiłek jest bardziej sycący. Jako źródła białka możesz użyć chociażby chudego mięsa, nasion roślin strączkowych, tofu, jajka, różnego rodzaju serów, jogurtu naturalnego czy ryby.
- WĘGLOWODANY ZŁOŻONE – sycą na dłużej, a dodatkowo dzięki nim stężenie cukru we krwi będzie stabilne. Wypróbuj różnego rodzaju kasze, ryż, komosę ryżową, płatki zbożowe oraz pieczywo.
- ZDROWE TŁUSZCZE – czyli dbające o prawidłową gospodarkę lipidową czy pracę mózgu. Znajdziesz je w orzechach, rybach, awokado, nasionach oraz po prostu w olejach roślinnych i oliwie.
- WARZYWA (lub owoce w daniach na słodko) – dzięki zawartości błonnika sycą, a przy okazji są źródłem cennych składników mineralnych oraz witamin, o których spożycie warto dbać na każdym kroku.
Przeczytaj także: Zdrowy lunch – kompletny przewodnik
Jak zaplanować idealny lunchbox dla Ciebie?
Jest kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę przy planowaniu lunchboxa.
- Po pierwsze, czy będzie to dla Ciebie główny posiłek, np. obiad czy może drugie śniadanie? Pomoże to w doborze porcji produktów, by nie przesadzać z ilością lub nie jeść zbyt mało.
- Po drugie, jakie masz możliwości? Czy w pracy możesz podgrzać posiłek, czy w grę wchodzą tylko dania na zimno?
- Trzeci, bardzo ważny krok to wybór odpowiedniego opakowania/lunchboxu.
Dla tych, którzy będą podgrzewać zawartość lunchboxa bez przekładania na talerz, istotne powinno być, czy takie opakowanie nadaje się do tego, by podgrzewać je w mikrofalówce. Bardziej wymagającym mogą sprawdzić się pojemniki z przegródkami, oddzielającymi poszczególne składniki dania lub takie, które mają wbudowaną opcje podgrzewania zawartości. Przydatną opcją mogą być także specjalnie pojemniki na koktajle czy jogurty.
Przeczytaj także: Lunchbox Aladdin, termos, bento 0,6l :: test, recenzja
Pomysły na lunchbox do pracy
Poznaj moje życio-ratujące przepisy na lunchbox do pracy.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Składniki:
- ½ puszki tuńczyka w wodzie,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 garści mixu sałat lub rukoli,
- 1 garść pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 kroki pieczywa razowego.
Przygotowanie:
- Sałatę umyj, wyłóż na dnie pojemnika.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Pomidorkami posyp sałatę, dodaj cząstki jajek.
- Tuńczyka odsącz z zalewy i dodaj do reszty składników.
- Całość posyp pestkami dyni i zjedz z pieczywem.
Wartość odżywcza:
- 532 kcal,
- 38,1 g węglowodanów,
- 8,7 g białka,
- 23,1 g tłuszczu.
Sałatka z burakiem i serem feta
Składniki:
- 1 ugotowany burak (można je dostać w marketach np. w Biedronce/Lidlu),
- 2 plastry sera typu feta lub twarogu,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- garść kiełków rzodkiewki,
- 1 kromka pieczywa razowego
Przygotowanie:
- Buraka pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
- Buraka przełóż do pojemnika, posyp pokruszonym serem.
- Skrop oliwą.
- Dodaj pestki słonecznika i oraz kiełki.
- Zjedz z pieczywem.
Wartość odżywcza (dla wersji z serem feta):
- 468 kcal,
- 33,6 g węglowodanów,
- 19,7 g białka,
- 30 g tłuszczu.
Kanapki z hummusem i jajkiem z papryką
Składniki:
- 2 kromki pieczywa razowego,
- 1 czubata łyżka hummusu,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- ½ szt papryki
Przygotowanie:
- Pieczywo posmaruj hummusem, dodać\j plastry jajka.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Paprykę pokrój w słupki i ułoż obok kanapki.
Wartość odżywcza:
- 333 kcal,
- 41,5 g węglowodanów,
- 18,5 g białka,
- 10,4 g tłuszczu.
Przeczytaj także: Placki kukurydziane z pomidorami i bazylią
Kasza ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 50 g kaszy bulgur,
- 1 plaster sera pleśniowego,
- 2-3 sztuki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
- 150 g szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, a następnie szpinak.
- Duś przez kilka minut, dodaj sól i pieprz oraz gałkę.
- Pomidory pokrój w paski, dodaj na patelnię i wymieszaj.
- Gdy odparuje nadmiar wody, na patelnie dodaj kaszę.
- Wymieszaj i gotowe! Przełóż do opakowania na wynos.
Wartość odżywcza:
- 449 kcal,
- 55,6 g węglowodanów,
- 17,1 g białka,
- 21,5 g tłuszczu.
Owsianka z owocami i masłem orzechowym
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- ½ szt mango,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego siemienia lnianego.
Przygotowanie:
- Płatki zalej jogurtem. Zmiękną w czasie przechowywania (możesz zalać płatki dzień wcześniej wieczorem).
- Mango obierz i pokrój w kostkę, dodaj do jogurtu.
- Całość polej masłem orzechowym i posyp siemieniem.
Wartość odżywcza:
- 564 kcal,
- 73 g węglowodanów,
- 21,5 g białka,
- 24,4 g tłuszczu.
Kasza jaglana na słodko z jabłkiem
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej,
- szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka masła lub oleju rzepakowego,
- jabłko,
- szczypta cynamonu,
- garść orzechów nerkowca.
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj na mleku.
- Jabłko pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj jabłko pokrojone w kostkę.
- Dodaj ksylitol oraz cynamon, wymieszaj.
- Duś jabłko przez kilka minut.
- Kaszę przełóż do naczynia, dodaj jabłko.
- Orzechy pokrusz i posyp kaszę.
- Gotowe!
Wartość odżywcza:
- 577 kcal,
- 72 g węglowodanów,
- 19,5 g białka,
- 27 g tłuszczu.
Pomysły na lunchbox do szkoły
Przepisy na lunchbox dla dzieci? Bardzo proszę. Twoje dzieci będą z dumą wyciągać swoje pudełka w szkole!
Wiosenne naleśniki z serkiem bananowym
Składniki:
- ¼ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 1 jajko,
- ¼ szklanki wody,
- 1 łyżeczka erytrolu,
- garść szpinaku (najlepiej świeżego),
- ½ szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- 1 łyżeczka,
- opakowanie gęstego jogurtu naturalnego lub twarożku grani,
- banan.
Przygotowanie:
- Szpinak zblenduj z jajkiem, olejem, wodą, ksylitolem i mlekiem.
- Stopniowo dodaj mąkę i wymieszaj.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, zwiększ ilość wody.
- Naleśniki smaż bez dodatku tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni.
- Serek wymieszaj z rozgniecionym bananem i posmaruj nim naleśniki.
- Naleśniki zawiń w rulon i ułóż w pudełku.
Wartość odżywcza:
- 604 kcal,
- 91,7 g węglowodanów,
- 25,2 g białka,
- 18 g tłuszczu.
Fioletowa owsianka z migdałami
Składniki:
- 100 g mrożonych (lub świeżych) jagód lub czarnej porzeczki,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka płatków migdałowych.
Przygotowanie:
- Jogurt zblenduj z owocami. Zostaw około 1-2 łyżki owoców do dekoracji.
- Dodaj płatki owsiane i wymieszaj.
- Owsiankę przełóż do pojemnika, dodaj owoce i posyp migdałami.
Wartość odżywcza:
- 310 kcal,
- 38,9 g węglowodanów,
- 11,7 g białka,
- 12,6 g tłuszczu.
Wesołe kanapki pełne warzyw
Liczbę kromek pieczywa oraz ogólną ilość składników możesz dobrać w zależności od wieku dziecka i jego zapotrzebowania. Do wycinania różnych kształtów z pieczywa możesz użyć foremek do ciastek lub wykroić je samodzielnie z pomocą noża.
Składniki:
- 4 mini kromki pieczywa, np. w kształcie serca,
- 1-2 łyżki serka śmietankowego,
- 2 rzodkiewki,
- ¼ szt. ogórka,
- kiełki rzodkiewki,
- 1 marchew,
- ½ papryki.
Przygotowanie:
- Pieczywo posmaruj serkiem.
- Na dwie z kromek dodaj warzywa.
- Złóż kanapki i gotowe.
- Przełóż do lunchboxa wraz z marchewką i papryką pokrojonymi w słupki.
Wartość odżywcza:
- 333 kcal,
- 44,9 g węglowodanów,
- 12,7 g białka,
- 11,9 g tłuszczu.
Roladki z wędliną i warzywami
Składniki:
- 1 tortilla (dobrze sprawdzi się, np. taka z dodatkiem szpinaku lub pomidorów — będzie bardziej kolorowo),
- 1 łyżka pasty warzywnej lub pasztetu warzywnego do smarowania,
- 2 plasterki wędliny z piersi kurczaka,
- ¼ szt. papryki,
- garść pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
- Tortillę posmaruj pastą warzywną.
- Dodaj plastry wędliny oraz papryki.
- Pomidorki pokrój w ćwiartki i dodaj do reszty składników.
- Tortillę zawiń w rulon i pokrój w roladki o szerokości około 3-4 cm.
Wartość odżywcza:
- 306 kcal,
- 39,3 g węglowodanów,
- 14,8 g białka,
- 9,7 g tłuszczu.
Chcę tworzyć dla Ciebie więcej smacznych i zdrowych przepisów, ale do tego potrzebny jest czas. Jeśli chcesz, bym dalej komponowała przepisy, to postaw mi kawę. W ten sposób bardzo mnie wspierasz!
Różowy koktajl z bananem
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka miodu,
- garść malin,
- 1 banan,
- garść orzechów, np. nerkowca lub migdałów.
Przygotowanie:
- Jogurt zblenduj z pozostałymi składnikami na gładki koktajl.
Wartość odżywcza:
- 562 kcal,
- 80,7 g węglowodanów,
- 17,3 g białka,
- 23,2 g tłuszczu.
Przeczytaj także: Jak przygotować zdrowy koktajl? (infografika)
Zdjęcie okładkowe: Freepik
Zostaw komentarz