Sok z buraka znany jest jako produkt o wysokiej zawartości żelaza. To mit! Nie zmienia to faktu, że sok z buraka wspomaga leczenie niedokrwistości/anemii. Jak? Zobacz jego właściwości.
Sok z buraka – dlaczego warto go pić (właściwości)?
Uwielbiam buraki, mogę je jeść na okrągło w każdej postaci. Jednak gdy jestem w biegu najlepiej sprawdza się sok z buraków. Dlaczego warto go pić?
1. Jest źródłem kwasu foliowego
Buraki wcale nie mają dużo żelaza, a to żelazo które jest słabo się przyswaja. Buraki i sok z buraków to świetne źródło kwasu foliowego, innego składnika bez którego nie mogę powstawać krwinki czerwone. Zatem burak pomaga w leczeniu i zapobieganiu niedokrwistości właśnie dzięki zawartości kwasu foliowego. To ten składnik sprawia, że sok ten jest również szczególnie polecany kobietom w ciąży. Na anemię sok z buraka? TAK!
2. Zwiększa wydolność fizyczną, ułatwia koncentrację i pomaga obniżyć ciśnienie
Sok z buraka zawiera naturalnie duże ilości azotanów, które w organizmie przekształcane są w tlenek azotu. Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi przez mięśnie, mózg i narządy płciowe. Sok z buraków jest zatem dobry dla sportowców (to naturalny środek dopingowy), osób starszych (poprawia wydolność umysłową) i Panów, którzy mają problemy z erekcją. Tlenek azotu może także zwiększać odczuwanie przyjemności seksualnej u kobiet. Tlenek azotu pomaga także osobą z nadciśnieniem.
3. Sok z buraków kiszonych wspomaga mikroflorę jelitową
Kiszenie to proces, który bazuje na fermentacji mlekowej z udziałem bakterii mlekowych tworzących tzw. mikrobiotę jelitową, potocznie zwaną mikroflorą. Probiotyki zwiększają odporność i produkują dla nas w jelicie grubym niektóre witaminy np. K i z grupy B. Sok z buraków kiszonych wspiera naszą pożyteczną mikroflorę jelitową.
Zdjęcie: FOODISM360/Unsplash
Jak zrobić sok z buraków czerwonych?
Sok z buraka przepis
Składniki:
- 3 średnie buraki czerwone
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Do wykonania soku z buraków potrzebujecie sokowirówki.
- Buraki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki.
- Buraki przepuścić przez sokowirówkę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Można zastąpić czosnkiem w proszku.
- Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Podawać posypany posiekanym koperkiem.
- Do soku z buraków można też dodać jogurtu naturalnego.
- Sok z buraków można mieszać z sokami owocowymi np z marchewki, jabłek, czy gruszek.
Granat – jak kupować, przechowywać i wykorzystać?
Sok z buraka kalorie
Sok z buraka jest niskokaloryczny. Kupując go zwróć uwagę by nie był z koncentratu, dzięki temu zachowa znacznie więcej składników odżywczych.
- Sok ze świeżych buraków dostarcza 103 kcal w szklance, 47 kcal w 100 ml.
- Sok z buraków kiszonych dostarcza 80 kcal w szklance, 32 kcal w 100 ml. W tym soku cześć węglowodanów uległa fermentacji mlekowej przez bakterie probiotyczne dlatego kaloryczność jest mniejsza.
Te artykułu mogę cię zainteresować:
Zostaw komentarz