Truskawki nie tylko na słodko! Ta sałatka z kuskusem, truskawkami i fetą jest naprawdę pyszna! Bazylia uzupełnia smak truskawek lepiej niż mięta. Poświęć 10 minut i wyczaruj pyszny lunch!
Sałatka z kuskusem, truskawkami i fetą
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus,
- 10 truskawek,
- 4 łyżki sera feta sałatkowego w kostce lub 50 g sera feta z kawałka,
- garść liści bazylii,
- sól,
- pieprz,
- sok z połowy cytryny/limonki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Przeczytaj także: Truskawki – jak kupować, przechowywać i wykorzystać? Jedz je śmiało!
Jak zrobić sałatkę z kuskusem, truskawkami i fetą?
- Kuskus zalej wrzącą wodą – tylko tyle, żeby lekko przykryć kaszę, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.
- Kaszę przykryj i odstaw na 5-7 minut.
- Truskawki umyj i pokrój na połówki.
- Listki bazylii posiekaj.
- Gotowy kuskus wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek, dodaj posiekaną bazylię, fetę i truskawki.
- Całość wymieszaj i już – gotowe w 10 minut!
Spróbuj także innych przepisów na sałatki:
Zostaw komentarz