Sałatka z kuskusem, truskawkami i fetą

Ostatnia aktualizacja 4 lata temu
Sałatka z kuskusem
1000 700 Barbara Dąbrowska-Górska

Truskawki nie tylko na słodko! Ta sałatka z kuskusem, truskawkami i fetą jest naprawdę pyszna! Bazylia uzupełnia smak truskawek lepiej niż mięta. Poświęć 10 minut i wyczaruj pyszny lunch!

Sałatka z kuskusem, truskawkami i fetą

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus,
  • 10 truskawek,
  • 4 łyżki sera feta sałatkowego w kostce lub 50 g sera feta z kawałka,
  • garść liści bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z połowy cytryny/limonki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Przeczytaj także: Truskawki – jak kupować, przechowywać i wykorzystać? Jedz je śmiało!

Jak zrobić sałatkę z kuskusem, truskawkami i fetą?

  1. Kuskus zalej wrzącą wodą – tylko tyle, żeby lekko przykryć kaszę, dodaj sól i pieprz oraz sok z cytryny.
  2. Kaszę przykryj i odstaw na 5-7 minut.
  3. Truskawki umyj i pokrój na połówki.
  4. Listki bazylii posiekaj.
  5. Gotowy kuskus wymieszaj z łyżeczką oliwy z oliwek, dodaj posiekaną bazylię, fetę i truskawki.
  6. Całość wymieszaj i już –  gotowe w 10  minut!

Spróbuj także innych przepisów na sałatki:

Autor

Barbara Dąbrowska-Górska

Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

Wszystkie posty autora: Barbara Dąbrowska-Górska

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.