fbpx

    Pieczona dynia z rozmarynem – prosta i smaczna [PRZEPIS]

    Ostatnia aktualizacja 6 miesięcy temu
    Pieczona dynia z rozmarynem
    1024 720 Barbara Dąbrowska-Górska

    Jesień mi nie przeszkadza! Pierwsza dynia – pierwszy znak tej pomarańczowej pory roku. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej dyni, koniecznie spróbujcie – to nowa jakość, zupełnie inny smak.

    Pieczona dynia – zobacz najlepszy przepis!

    Składniki:

    • 1 mała dynia (moja miała około 2,5 kg)
    • słodka papryka
    • czosnek w proszku
    • sól gruboziarnista
    • 2 gałązki świeżego rozmarynu
    • sos balsamiczny (ja użyłam tego o smaku cytrynowym)
    • 8 łyżek oliwy z oliwek

    Zobacz pyszne: Pieczone warzywa z solą gruboziarnistą

    Jak zrobić pieczoną dynię?

    1. Dynię przeciąć na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki.
    2. W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami – czosnkiem i papryką.
    3. Do miski wrzucić dynię i dokładnie obtoczyć w oliwie z przyprawami.
    4. Wyłożyć dynię na blachę z papierem do pieczenia. Dynię posypać solą gruboziarnistą i świeżym rozmarynem, skropić sosem balsamicznym.
    5. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, aż do miękkości i zarumienienia.
    Niewielka dynia na stole

    Zdjęcie: Nikhita Singhal/Unsplash

    Lubisz dynię? Zobacz także:

    Autor

    Barbara Dąbrowska-Górska

    Dietetyk z powołania, z wyższym wykształceniem żywieniowym! Praca z Pacjentami daje mi ogromną satysfakcję. Wiem, że mam swój udział w dłuższym i lepszym życiu moich podopiecznych! Na co dzień piszę także bloga eksperckiego. Stworzyłam Pozytywną Dietetykę, pomagam odzyskać zdrową relację z ciałem. Napisz do mnie na adres e-mailowy: kontakt@barbaradabrowska.pl. Chcesz skorzystać z mojej pomocy? Zamów indywidualną dietę online. Umów się na konsultację online. Kup gotowe jadłospisy.

    Wszystkie wpisy autora Barbara Dąbrowska-Górska

    Zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.