Jesień mi nie przeszkadza! Pierwsza dynia – pierwszy znak tej pomarańczowej pory roku. Jeśli nigdy nie jedliście pieczonej dyni, koniecznie spróbujcie – to nowa jakość, zupełnie inny smak.
Pieczona dynia – zobacz najlepszy przepis!
Składniki:
- 1 mała dynia (moja miała około 2,5 kg)
- słodka papryka
- czosnek w proszku
- sól gruboziarnista
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sos balsamiczny (ja użyłam tego o smaku cytrynowym)
- 8 łyżek oliwy z oliwek
Jak zrobić pieczoną dynię?
- Dynię przeciąć na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki.
- W dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z przyprawami – czosnkiem i papryką.
- Do miski wrzucić dynię i dokładnie obtoczyć w oliwie z przyprawami.
- Wyłożyć dynię na blachę z papierem do pieczenia. Dynię posypać solą gruboziarnistą i świeżym rozmarynem, skropić sosem balsamicznym.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, aż do miękkości i zarumienienia.
Zdjęcie: Nikhita Singhal/Unsplash
Lubisz dynię? Zobacz także:
Zostaw komentarz